Toegevoegde waarde CEO vaak onduidelijk

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De balans tussen de bedrijfsresultaten en de beloning die topmensen ontvangen, is bij veel bedrijven scheef. Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau IRRC Institute. Deze onbalans ontstaat doordat bedrijven het salaris van CEO’s vaststellen op basis van niet-prestatiegerichte factoren.

Vaststellen beloning is nattevingerwerk

De IRRC-onderzoekers bestudeerden bij de 1500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS de verhouding tussen de resultaten en de beloning die de chief executives ontvangen. Zij kwamen tot de conclusie dat het grootste deel van de bedrijven geen kwalitatieve meetwijze heeft om vast te stellen wat de toegevoegde waarde van de CEO is. Het bepalen van de juiste beloning komt hierdoor neer op nattevingerwerk.

Beloning CEO’s discutabel

Volgens Karel Leeflang, partner bij Organizational Capital Partners en in die hoedanigheid betrokken bij het onderzoek, wijkt de Nederlandse situatie nauwelijks af van de Amerikaanse: “Ook Nederlandse bedrijven denken te veel op korte termijn en meten de verkeerde dingen. Zo is niet de economische prestatie, maar de prijsontwikkeling van aandelen een veelgebruikte manier om de prestaties van een CEO te meten." Maar deze koers wordt voor het grootste deel bepaald door factoren waarop het managementteam geen invloed kan uitoefenen, stelt Leeflang. “Daarom zegt deze koers niets over hoe een bestuurder presteert. Zo komt het salaris van een CEO in een heel dubieuze positie.”

Lange termijn vergeten

Volgens Leeflang vergeten veel bedrijven om verder te kijken dan de kortetermijndoelen. “Ze zijn zo obsessief bezig met de laatste kwartaalcijfers, dat er bijna geen aandacht meer is voor investeringen en research, omdat die allemaal over de langere termijn gaan." Bijvoorbeeld in de olie-industrie is het van groot belang dat er verder wordt gekeken dan de korte termijn: “Olie is een eindig product, je zou dus verwachten dat oliebedrijven zich vol storten op research in duurzame energie. Als het bedrijf dat niet doet, moeten investeerders zich toch eens achter de oren krabben." Lichtpuntjes zijn volgens Leeflang bedrijven als 3M en Apple, die al jarenlang werken met langetermijndoelstellingen. Ook in Nederland zijn er voorbeelden te vinden: “ASML en Unilever doen dit heel goed.”