Werken in ploegendienst slecht voor de hersenen

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Jarenlang werken in ploegendienst heeft schadelijke gevolgen voor het geheugen, de snelheid van denken en het algemene functioneren van het brein. Tot deze bevindingen komen Franse wetenschappers op basis van een langlopende studie naar de gevolgen van onregelmatige diensten, die zij deze week presenteren in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Occupational and Environmental Medicine’.

Schade op lange termijn

Dat het werken in nachtdienst de gezondheid niet ten goede komt, was al langer bekend. Het risico op onder meer borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en stofwisselingsziekten wordt erdoor vergroot. Algemeen wordt aangenomen dat dit samenhangt met de verstoring van het natuurlijke slaapwaakritme, waardoor onze de biologische klok van slag raakt. De Franse medici tonen voor het eerst aan dat de verstoringen van de hersenen niet alleen ernstig kunnen zijn, maar dat ze ook op lange termijn doorwerken, nog jaren na de laatste ploegendienst.

Versnelde veroudering

De hersenen verouderen 30 tot 40% sneller bij mensen die in ploegendienst werken, stellen de onderzoekers vast. Tien jaar of langer onregelmatige diensten werken (inclusief nachtdiensten) betekent een minimale veroudering van zes jaar, bovenop de reguliere acheruitgang door ouderdom. Het effect dat optreedt als gevolg van de onregelmatige diensten is te vergelijken met de cognitieve klachten van vliegtuigpersoneel dat vaak jetlags te verwerken krijgt, lichten de onderzoekers toe. Toch zien zij nog een lichtpuntje: het cognitief vermogen kan zich namelijk herstellen. Wel is hiervoor een normaal slaapritme vereist van minimaal vijf jaar.