Thuiswerken nauwelijks populairder

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het percentage thuiswerkers is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen, blijkt uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In 2008 koos 27% van de werknemers voor thuiswerken (of een andere vorm van telewerken), in 2012 was dit 32%.

Grote meerderheid werkt nooit thuis

De cijfers van het KiM maken duidelijk dat een overgrote meerderheid van de Nederlandse werknemers (68%) nooit thuis of op afstand werkt. De belangrijkste redenen hiervoor zijn volgens de onderzoekers een beperkt onderling vertrouwen, de matige vertrouwdheid met bestaande regelingen en een werkcultuur die thuiswerken nauwelijks toestaat. Ook de beperkte flexibilieit van werknemers aan het begin en eind van de dag wordt genoemd als reden waarom mensen liever op de zaak werken.

Beperkt aantal uren

De werknemers die bereid zijn thuis te werken, doen dit gemiddeld iets meer dan zes uur per week. Ook hier is weinig beweging te zien: het percentage is al jaren min of meer stabiel. Er zit, zo suggereert het KiM-rapport, een grens aan de tijd die we buiten kantoor willen werken. Tussen de één en twee dagen per week is voor de meeste werknemers al meer dan genoeg.

Populariteit naar sector en regio

Verder valt op dat bij grotere bedrijven (meer dan 500 werknemers) meer wordt thuisgewerkt dan bij kleinere bedrijven. Ook binnen bepaalde regio’s (vooral rond Amsterdam , Den Haag en Utrecht ) en in bepaalde bedrijfstakken (onder meer de ict en het onderwijs) is thuiswerken populairder. Toch ligt ook in deze sectoren en regio’s het aantal uren dat men thuiswerkt niet hoger dan gemiddeld: nog een teken dat het thuiswerken maar niet echt van de grond wil komen.