Bedrijven verliezen productiviteit door slecht ict-beleid

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Per jaar verliezen medewerkers gemiddeld één werkweek aan het ondermaats functioneren van ict - en printertechnologie. Dit blijkt uit onderzoek door het Britse Coleman Parks Research in opdracht van printerfabrikant Epson Europe. Bij het onderzoek waren zo’n 1250 grote en middelgrote bedrijven uit de EU5-landen (Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) betrokken.

Vernieuwingen zijn broodnodig

Doel van het onderzoek was om meer duidelijkheid te verkrijgen over de manier waarop technologie , in het bijzonder printtechnologie, wordt gekocht, beheerd en gebruikt. Gevraagd naar de verwachting voor het komende jaar, geeft 55% van de bedrijven aan te verwachten dat het ict-budget zal toenemen. Eveneens iets meer dan de helft (53%) stelt binnen een jaar tijd te gaan vernieuwen op ict-gebied. Opvallend is dat gemiddeld nog geen kwart van het budget wordt gereserveerd voor vervanging en strategische vernieuwing van ict-systemen, terwijl 70% van de ondervraagden beaamt dat zonder deze vernieuwingen het concurrerend vermogen van bedrijven in gevaar wordt gebracht. Het budget gaat echter voornamelijk op aan onderhoud, het oplossen van ad-hoc-problemen en het inspelen op kortetermijnproblemen.

Centrale printsystemen leveren ergernis op

De voornaamste ergernissen die werknemers hebben op ict-vlak hebben zijn het gevolg van onderhoud en uitval. Waar het specifiek om printers gaat, geeft bijna de helft (48%) aan frustraties te ervaren als gevolg van gecentraliseerde printsystemen. Vooral de wachttijd die zo’n systeem oplevert en het feit dat men de afdrukken op een andere plek moet ophalen, zorgen voor ergernis. Vicepresident marketing bij Epson, Rob Clark, herkent de problematiek: “Het gecentraliseerde printmodel heeft duidelijke beperkingen. Moderne werkplekken en kleinere werkgroepen zijn meer geschikt voor de flexibiliteit die gedistribueerde printmodellen bieden.” Volgens Clark kan een verandering aan de systemen een hoop winst opleveren. “De frustratie van lange wachttijden en de noodzaak om de werkplek te verlaten, kunnen worden weggenomen. Al deze factoren hebben een impact op de motivatie van werknemers, op de productiviteit en uiteindelijk op de efficiëntie van het bedrijf. Dit houdt in dat kleine veranderingen aan het printsysteem en de printers een groot verschil kunnen maken.”

Langetermijnvisie belangrijk

Het bewustzijn bij bedrijven omtrent de noodzaak van verandering is aanwezig, blijkt uit de cijfers. 80% Van de bedrijven noemt ‘een betere werknemersproductiviteit’ als voornaamste voordeel van een ict- en printupgrade. Clark voorspelt een overgang naar nieuwe printsystemen: “De verwachting is dat 60% van de bedrijven zal overstappen op beheerde printdiensten. Wij raden de bedrijven aan om als onderdeel van deze overstap ook goed te kijken naar de gebruikte printtechnologie en het distributiemodel dat het best bij hun organisatie past.” Verder stelt Clark dat de lange termijn niet uit het ook mag worden verloren. “De uitgaven voor kortetermijnproblemen moeten onder de loep worden genomen. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor strategische ontwikkelingen die op lange termijn een efficiëntere besteding van tijd en kosten opleveren.”