Spelfouten slecht voor zakelijke relatie

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
Het is slecht gesteld met het Nederlands van de gemiddelde werknemer, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van taaltrainingsbureau Taal in het Bedrijf. Ruim 72% van de hoogopgeleide Nederlanders ziet regelmatig spelfouten voorbijkomen. Het merendeel van deze fouten (63%) betreft het verkeerd gebruiken van d’s en t’s in werkwoordsvormen.

Men stoort zich het meest aan fouten in zakelijke teksten zoals e-mails, plannen en verslagen (35%). Daarna komen spelfouten in kranten of magazines (24%) en fouten in cv’s en sollicitatiebrieven (15%).

Vertekend zelfbeeld

Een groot deel van de hoogopgeleide Nederlanders is naar eigen zeggen tevreden over de eigen beheersing van de Nederlandse taal. Ruim de helft (52%) van hen geeft aan foutloos te schrijven, maar over de mensen in hun werkomgeving zijn zij minder te spreken. Slechts 13% van de respondenten geeft aan geen fouten tegen te komen in teksten van collega’s en zakenpartners. Maar liefst 74% van de ondervraagden twijfelt over het aangaan van een partnership met iemand die spelfouten maakt in de Nederlandse taal.

Complexe taal of pure laksheid?

De meningen zijn verdeeld over de reden dat Nederlanders veel spelfouten maken. Veel respondenten denken dat mensen niet geven om een foutje meer of minder (47%). Andere Nederlanders zien de complexiteit van de taal, regelmatige veranderingen in spelling en grammatica, de matige kwaliteit van het onderwijs en de invloed van straattaal als belangrijkste redenen.

Nederlandse taal leren en beheersen

Verder waren bijna alle hoogopgeleide Nederlanders het over één ding eens: 82% vindt dat inwoners van ons land de eigen taal beter moeten leren en beter moeten beheersen. Daarnaast vindt een opmerkelijk groot deel (73%) dat de werkgever cursussen aan moeten bieden om de kwaliteit van geschreven teksten binnen de organisatie te verbeteren. Ook deelt 21% de mening dat een taaltoets moet worden opgenomen in de sollicitatieprocedure.