Werknemers zijn productiever als zij later op de dag beginnen

14-06-2016 Redactie vacatures.nl
Werknemers zijn productiever wanneer zij later op de dag met hun werk beginnen. In de eerste twee uur van de gebruikelijke werkdag zijn mensen namelijk een stuk minder productief en creatief. Bovendien kunnen zij gedurende deze periode minder makkelijk beslissingen nemen. Ook is een werkweek langer dan veertig uur slecht voor de gezondheid van de werknemer. Dit stelt neurowetenschapper Kenneth Wright in een artikel van het blad The New Yorker.

Dronken staat


Zeker in tijden van winter heeft de productiviteit 's ochtends veel te lijden, omdat mensen wakker worden terwijl het nog donker is. De wetenschapper vergelijkt deze staat met dronken zijn. Werknemers komen als het ware dronken op hun werk. Later op de dag beginnen is een goede oplossing. Daarbij wordt gesteld dat werkdagen van zes uur een optimale werktijd is voor de mens. Vooral werknemers in de creatieve sector hebben baat bij zesurige werkdagen vanwege de cognitieve vaardigheden die zij moeten inzetten.

Zesurige werkweek


Begin de twintigste eeuw stelde de Amerikaanse econoom John Maynard Keynes dat mensen rond 2030 nog maximaal vijftien uur per week werken, omdat machines alles zouden overnemen. In deze periode stelde autofabrikant Ford de standaard voor de veertigurige werkweek. In 1930 voerde Kellogg's een zesurige werkdag in en deze werktijd was erg geliefd bij de werknemers. In 1985 werd de beslissing teruggedraaid.