Meer salaris: is het dan nu écht zover?

15-01-2020 Redactie vacatures.nl
De economie draait als een tierelier, de arbeidsmarkt blijft aantrekken, en er zijn zelfs grote personeelstekorten in sommige sectoren. Toch willen de lonen nog niet echt mee omhoog, meldde het CBS onlangs. Maar er lijkt nu licht aan de horizon. Zeker als je van werkgever wisselt, kan je dat mogelijk een flinke salarisstijging opleveren.


Uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN blijkt namelijk dat werkgevers gemiddeld 8,3% extra loon willen bieden aan een nieuwe werknemer. Bovendien gooien zij nog meer in de strijd om personeel. Zo krijg je bij sommige bedrijven een premie als je een contract tekent en is een sabbatical soms standaard onderdeel van je secundaire arbeidsvoorwaarden. Verder biedt driekwart van de bedrijven opleidingen en trainingen aan, en bijna de helft hoopt met flexibele werktijden werknemers aan zich te binden.

Ook meer inkomsten als je bij je werkgever blijft

Het lijkt dus te lonen om van baan te veranderen. Maar ook als je dat niet doet, kunnen je inkomsten als werknemer omhoog. Van de tweehonderd werkgevers die door AWVN werden ondervraagd, gaf bijna tweederde aan dat je een premie krijgt als je een nieuwe collega aandraagt. Gemiddeld betalen zij daarvoor tien procent van het maandsalaris, maar de bonussen kunnen oplopen tot veertig procent.

Dat werkgevers met deze financiële voordelen op de proppen komen, is een verandering ten opzichte van pakweg twee jaar geleden. Toen waren zij veel minder bereid in de buidel te tasten om goed personeel aan te trekken en te behouden, stelt AWVN. Nu wil een kwart van de bedrijven bekwame werknemers zelfs een loon uitbetalen dat boven het schaalmaximum ligt.



DNB: lonen volgend jaar omhoog

Dat werknemers nu toch echt gaan profiteren van de economie en de schaarste op de arbeidsmarkt, bleek van de week ook uit prognoses van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens DNB gaan de lonen volgend jaar met gemiddeld 3,7 procent omhoog en in 2021 met nog eens 3,8 procent. Dat is hoger dan de verwachte inflatie, waardoor er ook daadwerkelijk ruimte ontstaat om meer te besteden.

Verder zegt DNB dat het aantal vaste banen aan het groeien is, nu het personeelstekort in sommige sectoren zo groot is. Dit ligt in lijn met het onderzoek van de AWVN; dat laat zien dat zestig procent van de werkgevers een vast contract aanbiedt in de hoop werknemers aan zich te binden.