Liegen op of opleuken van je cv? Driekwart van de sollicitanten doet het

17-04-2019 Redactie vacatures.nl
Iets aandikken of mooier maken op je cv: grote kans dat jij dit wel eens gedaan hebt om een baan in de wacht te slepen. Heel uitzonderlijk is dat niet, want uit onderzoek blijkt dat in maar liefst 75% van de cv’s onwaarheden staan. Een kwart daarvan bevat zelfs grote leugens.



Levent Bedrijfsrecherche, een organisatie die zich onder andere toelegt op employment screenings en onderzoek naar bedrijfsfraude, legde 10.000 cv’s onder de loep en checkte hoe waarheidsgetrouw deze waren. De screening liet zien dat het eerder regel dan uitzondering is om je curriculum vitae (net) een stukje mooier te maken.

Iets vergelijkbaars kwam naar voren in een eerder onderzoek van recruitmentbureau Robert Half onder driehonderd managers die het aannemen van nieuwe werknemers in hun takenpakket hadden. Daaruit bleek dat 71 procent van de Nederlandse werkgevers wel eens een sollicitant heeft afgewezen vanwege een onwaarheid in het cv.

Over wat voor leugens gaat het dan zoal?

Wanneer heb je het nu over liegen en wanneer spreek je van ‘opleuken’? Volgens Levent gaat het bij leugens bijvoorbeeld over verzonnen werkervaring, niet behaalde diploma’s of kwalificaties of over functies die iemand in werkelijkheid helemaal nooit heeft gehad.

Zo kwamen in het onderzoek van Levent cv’s naar voren van mensen die meenden veertig tot vijftig medewerkers te hebben aangestuurd, maar in het echt helemaal geen leidinggevende ervaring van dat kaliber hadden.

Veelgebruikte manieren om je cv op te leuken

Als we het hebben over het opleuken, aandikken of mooier laten lijken van je cv, waar moet je dan aan denken? Enkele veelgebruikte manieren op een rij:

* **Mooier maken of overwaarderen van functietitels**

Jezelf ‘manager’ noemen bijvoorbeeld, terwijl je ‘gewoon’ één van de zoveel medewerkers was.

* **Verzwijgen van bepaalde werkervaring**

Werkervaring die je niet zo goed uitkomt, bijvoorbeeld omdat je niet op zo’n goede manier bent weggegaan bij de betreffende werkgever, niet opnemen in je curriculum vitae.

* **Aandikken van bepaalde vaardigheden**

Zeggen dat je over leidinggevende capaciteiten beschikt bijvoorbeeld, terwijl je nooit iets hebt gedaan in die richting. Of doen alsof je een bepaalde taal spreekt, terwijl je slechts enkele woorden kent en nauwelijks een normale zin kunt formuleren.

* **Aangeven dat je als zelfstandige hebt gewerkt of een sabbatical hebt genomen**

Op je cv zetten dat je in een bepaalde periode als freelancer werkte of een sabbatical hebt genomen, terwijl je eigenlijk niet aan het werk was, om op die manier een gat in je cv te verbloemen.

* **De begin- en einddatum van eerdere functies oprekken**

Sjoemelen met de data waarop je gestart bent en wanneer je bent weggegaan bij een bepaalde werkgever, ook weer om gaten in je cv te bedekken. Of om te doen voorkomen dat je ergens langer ervaring mee hebt.

* **Cursussen of opleidingen aanzetten**

Doen alsof je een langdurige en intensieve opleiding hebt gevolgd, terwijl het in werkelijkheid een tweedaagse workshop was.

Kan het kwaad?

Net iets meer gewicht hangen aan je werkzaamheden of verantwoordelijkheden kan over het algemeen geen kwaad, zolang het geen echte leugens of complete verzinsels zijn. Maar het is beter van niet, want eerlijkheid duurt nog altijd het langst. Liegen over werkervaring of diploma’s die je niet hebt, is echt not done. Niet alleen is het een groot risico en een reden voor afwijzing en - mocht het pas later ontdekt worden - ontslag , bovendien pleeg je valsheid in geschrifte. En dat is simpelweg strafbaar.

Meer lezen over no go’s op je cv? Bekijk onze do’s en don’ts of check onze tips voor het opstellen van je curriculum vitae .