Als docent het snelst aan de slag, maar wel tegen een laag salaris

24-05-2018 Redactie vacatures.nl
Wie een opleiding afrondt in de richting van onderwijs, heeft de meeste kans op een baan. Maar hoewel afgestudeerde docenten snel aan de slag komen, werken ze vaker in deeltijd en zijn hun salarisperspectieven niet al te rooskleurig.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en SEO Economisch Onderzoek, dat jaarlijks in opdracht van Elsevier Weekblad uitzoekt hoe afgestudeerden van hogescholen en universiteiten ervoor staan op de arbeidsmarkt.

Docenten werken vaker in deeltijd

Onder afgestudeerde docenten is de arbeidsparticipatie het hoogst. Dat wil zeggen dat onder hen relatief het meeste mensen een baan hebben in vergelijking met andere beroepsgroepen. Zij werken - net als hun leeftijdsgenoten in de gezondheidszorg - wel vaker in deeltijd; maar iets meer dan veertig procent heeft een voltijdbaan. Voltijders zijn vooral jongeren met een technische of informatica-opleiding.

Salaris; minder reden tot juichen

Op het gebied van salaris hebben docenten minder reden tot juichen. Uit het onderzoek Studie & Werk van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat leraren in het basisonderwijs in de top vijf staan van hbo-beroepen met het laagste salaris. Tien jaar na afstuderen verdienen zij ‘slechts’ 2.363 euro per maand. Alleen logopedisten, huidtherapeuten en mensen met een opleiding dans komen er slechter van af. Onder de academici verdienen de taalwetenschappers en mensen met een diploma mediastudies met maandelijks ongeveer drieduizend euro het minst.

Veel verdienen? Word maritiem officier of ga de finance in

Wat voor beroep moet je dan wel doen voor een goed salaris? Op hbo-niveau zijn maritiem officiers het meest verzekerd van een goed gevulde bankrekening; zij verdienen tien jaar na afstuderen gemiddeld 4.697 euro per maand, zo stelt SEO. Van de universitair opgeleiden zitten mensen met een opleiding finance of econometrie op salarisgebied het hoogst in de boom; zij krijgen maandelijks gemiddeld ruim zesduizend euro.

Sneller aan het werk dankzij economie

Dat de wind in economische zin meezit, is te zien aan de tijd die afgestudeerden kwijt zijn aan het zoeken naar een eerste baan. Die is aanzienlijk korter geworden in de laatste jaren, zo blijkt eveneens uit het SEO-onderzoek. Deden hbo’ers er in 2014 nog ruim negen maanden over om na hun afstuderen een serieuze baan te vinden, inmiddels is dat teruggelopen tot minder dan een half jaar. Voor wo’ers liep het aantal maanden in die periode terug van bijna zeven naar minder dan vijf.

Een opleiding biedt meer kans op werk

Uit de cijfers van het CBS komt verder naar voren dat een opleiding de kans op een baan aanzienlijk verhoogt. Van alle mensen uit de beroepsbevolking met een hbo- of wo-diploma had 94 procent werk tussen 2015 en 2017. Van de mensen zonder startkwalificatie was dit maar zestig procent.