Nieuw jaar, nieuw loon: we gaan er íets op vooruit in 2018

02-01-2018 Redactie vacatures.nl
Een nieuw jaar betekent ook een nieuw loonstrookje. Daarop tref je deze maand waarschijnlijk een net iets hoger bedrag aan onder de streep - of je nu van je baas loonsverhoging hebt gekregen of niet. De meeste nettolonen gaan er door maatregelen van de overheid in 2018 namelijk een klein beetje op vooruit. Echt rijk te rekenen hoef je je nu ook weer niet, want het gaat maar om kleine percentages.



Dat de netto inkomens in 2018 iets hoger uitvallen, komt vooral door een verschuiving van de belastingschijven. Viel je inkomen in 2017 nog tot 19.982 euro in de eerste belastingschijf, nu is dat 20.142 euro. Daardoor betaal je over een groter deel van je inkomen het laagste belastingtarief van 36,55 procent. Ook de andere belastingschijven zijn opgerekt, waardoor je langer in een lagere schijf blijft hangen. Verder zorgt een verlaging van de pensioenpremie voor een hoger nettoloon.

Hoeveel ga jij er op vooruit?

Hoeveel euro extra jij in 2018 per maand op je rekening mag bijschrijven, hangt af van je inkomen. Hoe hoger dat is, hoe meer profijt je zult hebben van de maatregelen. Heb je een modaal inkomen (37.000 euro)? Dan mag je volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) rekenen op zo’n 0,4 procent extra.

Koopkrachtontwikkeling

Of je in 2018 daadwerkelijk ook meer te besteden hebt, hangt af van meerdere factoren, zoals de inflatie, zorgpremie en je persoonlijke situatie (ben je alleenstaand, heb je kinderen, heb je recht op toeslagen? etc.). Wat betreft deze koopkracht, verwacht SZW dat de meeste werkenden er tussen 0,2 en 0,5% omhoog gaan. Alleen alleenverdieners met kinderen komen er iets slechter vanaf.

CPB: werkloosheid daalt, lonen stijgen

Het Centraal Planbureau (CBP) sprak onlangs de voorspelling uit dat de economie in 2018 nog harder groeit dan verwacht en dat de lonen daardoor waarschijnlijk zullen stijgen. Doordat de werkloosheid afneemt en de arbeidsmarkt aantrekt, wordt het voor bedrijven namelijk moeilijker werknemers te vinden. En dat is reden om meer salaris te bieden. Zowel om mensen aan te trekken als te behouden.