Nederlandse werknemers wonen relatief dicht bij hun werk

16-08-2017 Redactie vacatures.nl
Langere reistijden door drukte in de trein en eindeloze files op de snelweg. Het is voor werkend Nederland dagelijkse realiteit. Toch reizen Nederlanders niet zo ver naar hun werk: gemiddeld 22,6 kilometer per enkele reis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de afstand tussen woon- en werkplaats.



Inwoners van Edam-Volendam en Bunschoten reizen gemiddeld het minst ver: zij wonen slechts 13,9 kilometer van hun werk vandaan. De langste afstand wordt afgelegd door inwoners van Hulst: gemiddeld 40,5 kilometer.

Grote steden

Vooral in de grote steden en op de Waddeneilanden komt het vaak voor dat mensen werk zoeken in dezelfde gemeente als waar zij wonen. Het gaat dan vooral om werknemers in loondienst: meer dan de helft van alle mensen die in loondienst werken, wonen in dezelfde plaats als waar ze werken.

Volksverhuizing

Toch betekent dichtbij het werk wonen niet per definitie een korte reistijd. In twee op de drie gemeentes in Nederland reist meer dan 70 procent van alle inwoners naar een andere gemeente om te werken. Wegen die naar andere gemeentes leiden zijn daardoor druk en filegevoelig. Daardoor neemt de reistijd toe.

Lange reistijd

Dat de gemiddelde reistijden niet zo lang zijn, betekent overigens niet dat heel Nederland binnen een mum van tijd op zijn of haar werk is. Sommige werknemers kiezen er bewust voor om op en neer te reizen. Zo hebben werknemers een langere reistijd over voor hun droombaan in een stad ver weg of juist hun droomhuis op het platteland. Ook de alsmaar oplopende huizenprijzen in de grote stad is voor veel werknemers een reden om de langere reistijd voor lief te nemen. Zoals Roger Otten: hij reist iedere dag van Maastricht naar Amsterdam. “"Ik reis vijf uur per dag", vertelt hij aan NOS. "We hebben net een nieuw huis gekocht in Limburg voor een prijs waarvoor ik in Amsterdam een appartementje krijg."

Liever dichterbij

Voor werknemers die hun reistijd het liefst korter zouden zien, is er overigens goed nieuws: de kans op het vinden van een nieuwe baan in de buurt neemt toe. In het tweede kwartaal van 2017 groeide het aantal banen in Nederland sterk in vrijwel alle bedrijfstakken. De laatste drie kwartalen kwamen er in het totaal zelfs meer dan 50.000 banen per kwartaal bij. Op jaarbasis zijn dat ruim 199.000 banen extra, de sterkste groei sinds 2008.