Zo stop je met uitstellen en word je productiever

31-10-2016 Redactie vacatures.nl
Heb jij ook een to-do-lijst die alleen maar langer wordt? Krijg je het idee dat je altijd achter de feiten aan loopt door alle binnenkomende mailtjes, appjes en verzoekjes bij de koffieautomaat? Wees gerust, je bent niet de enige. Met deze vijf tips, verzameld door de Britse krant The Guardian, zorg je ervoor dat je dingen kunt gaan afstrepen.



Taken in stukjes hakken


Uitgebreide taken streep je niet zo makkelijk van je lijstje af, waardoor je het gevoel kunt krijgen dat je niet opschiet. Door dit soort grotere projecten op te delen in kleine stukken, creëer je telkens wanneer je een deel afrondt een succesgevoel. “Kies voor kleine, tastbare resultaten die je vrij gemakkelijk kunt behalen,” adviseert Caroline Webb, CEO van coachingsbedrijf Sevenshift. “Het kan zo simpel zijn als: ‘een e-mail versturen’. Dankzij deze ministapjes kun je doelgericht blijven en voorkom je dat je wordt afgeleid.”

Neem kleine pauzes


“Onze hersenen zijn te vergelijken met raceauto’s,” vertelt Webb. “Om optimaal te kunnen presteren, hebben ze af en toe een pitstop nodig.” Hoe langer je doorwerkt zonder even te pauzeren, hoe minder goed je in staat bent om een beslissing te nemen. “Daarnaast is het goed om even met iets anders bezig te zijn. Je kunt het zien als ergens een nachtje over slapen, maar dan heel kort.” Nadat je korte tijd je aandacht op iets anders hebt gericht, verbetert je vermogen om problemen op te lossen, aldus Webb.

Versla de middagdip


“Een dip in je productiviteit na de lunch: het is een bekend fenomeen,” zegt psycholoog Gary Wood. “Niet te zwaar eten helpt, net als een wandeling maken na het eten.” Sowieso is het aan te raden om niet op je werkplek zelf te lunchen, maar bijvoorbeeld buiten of in een kantine. Een andere omgeving biedt weer andere prikkels, die verfrissend kunnen werken voor je brein.

Grace Marshall, auteur van het boek ‘How to be really productive’, voegt daar nog aan toe dat je kritisch naar je eigen productiviteit moet kijken. “We hebben allemaal pieken en dalen in onze concentratie. Probeer te achterhalen op welke momenten van de dag je net iets minder scherp bent en gebruik deze momenten voor de simpele taken.” Op die manier voer je de meest uitdagende en lastige taken uit wanneer je mentaal op je best bent. Zo boek je de beste resultaten en voorkom je dat je vastloopt.



De wekker zetten


Niet alleen je taken kun je in stukjes hakken, ook de tijd kun je gemakkelijk indelen. Marshall adviseert checklists te maken voor afgebakende tijdsperiodes. “Stel een timer in, bijvoorbeeld van twintig minuten, en schrijf enkele dingen op die je in deze tijd af moet hebben.” Let erop dat je hierbij altijd haalbare taken opschrijft, waarvan je verwacht ze binnen de gestelde tijd af kunt maken. Marshall: “Op die manier is een afleiding hier en daar helemaal niet erg, zolang je aan het eind je lijstje maar hebt afgewerkt.”

Stel je het succes voor


Nog een tip van psycholoog Wood: wanneer je merkt dat je concentratie verslapt, denk dan aan het eindresultaat dat je voor ogen hebt. “Ik vertel mijn cliënten vaak: denk aan wat de beloning voor je inspanningen zal zijn. Probeer je het gevoel voor te stellen dat hoort bij het bereiken van je doel.” Volgens Wood zal dit je een oppepper geven. “Maak je voorstelling zo levendig mogelijk en sta even stil bij de emoties die je hierbij zult hebben wanneer je succes hebt geboekt.”