Zo houd je ook na de vakantie dat ontspannen gevoel vast

23-08-2016 Redactie vacatures.nl
Heb jij na een paar dagen werken ook het gevoel dat die vakantie alweer eeuwen geleden is? Veel mensen komen na de zomer vrijwel direct weer in de bekende sleur terecht. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties en welbevinden aan Tilburg University, geeft tips om het ontspannen vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.



Vrijetijdsziekte


Vingerhoets heeft zich verdiept in de zogeheten ‘vrijetijdsziekte’, oftewel nooit ziek zijn, behalve in het weekend en aan het begin van de vakantie. “Pijn en vermoeidheid hebben aandacht nodig,” aldus Vingerhoets. “Als je druk bezig bent met andere dingen, dan voel je pijntjes niet. Zoals een voetballer die pas na de wedstrijd pijn voelt.” Maar wanneer de prestatiedruk weg is, bijvoorbeeld in de vakantie, dan komen de pijntjes aan de oppervlakte. Daar komt nog bij dat de aanmaak van adrenaline, die hoger ligt wanneer er veel werkdruk is, niet ineens ophoudt wanneer de vakantie aanbreekt. Zo ontstaat er een overschot, waardoor het afweersysteem ontregeld kan worden. Door aan het begin van je vakantie even flink te sporten, kun je dit overschot grotendeels wegwerken.

**Lees ook: Ziek tijdens je vakantie - en dan? **

Geleidelijk aan starten


Om na je vakantie niet direct weer in het oude patroon van stress en werkdruk te vervallen, raadt Vingerhoets aan om het werk geleidelijk weer op te pakken. Begin dus, als het enigszins kan, niet direct weer fulltime. Start bijvoorbeeld met twee keer een halve dag, zodat de mentale belasting te overzien is. “Je kunt zo proberen het beheersbaar te houden, zodat je niet een overweldigend gevoel hebt,” legt Vingerhoets uit. Wanneer je toch snel weer stress ervaart, is het wellicht tijd voor structurele maatregelen. “Dan zul je moeten zorgen dat de werkbelasting dragelijker wordt, door het werk beter te organiseren of vaker 'nee' te zeggen.”

Pavlov


Wanneer je geen structurele veranderingen doorvoert aan je werkpatroon, is er een grote kans dat de de ziekteverschijnselen vroeg of laat terugkeren. Dat heeft ook te maken met conditionering, stelt Vingerhoets. Vertrouwde situaties worden verbonden aan een fysieke toestand of reactie. Keer je terug in dezelfde situatie, dan zal ook datzelfde gevoel weer terugkomen: het welbekende Pavlov-effect.