Samen één fulltime baan: werkt dat?

25-07-2016 Redactie vacatures.nl
Na haar zwangerschap had de Britse Sarah Allen moeite haar fulltime baan bij de overheid weer op te pakken. Haar goede ervaringen met ‘job sharing’ verleidden haar tot een radicaal besluit. Ze nam ontslag en richtte Further&More op, een recruitmentbureau dat zich richt op professionals die hun baan willen delen. Vacatures.nl was benieuwd: hoe werkt dat precies en wat zijn de mogelijkheden in Nederland?



Vrouwen aan de top


“In het verleden had ik al een baan ‘gedeeld’, dus ik wist hoe interessant dit onderwerp is,” vertelt Allen aan de Britse krant The Guardian. Ze noemt de periode waarin ze een fulltime baan deelde zelfs “de meest dankbare tijd van mijn carrière”. Veel moeders zijn nog steeds ambitieus, maar komen niet meer in topposities terecht omdat ze niet fulltime kunnen of willen werken. Volgens Allen is dit een tekortkoming van het huidige systeem en is job sharing dé oplossing om meer vrouwen op seniorposities te plaatsen, ook nadat ze kinderen hebben gekregen.

1 + 1 = 3


Allen begrijpt dat sommige banen niet parttime gedaan kunnen worden, maar ziet hierin juist de toegevoegde waarde van job sharing ten opzichte van een normale parttime baan. “Met job sharing is er altijd iemand beschikbaar.” Daarbij vullen duo’s elkaar meestal aan, zo is Allens ervaring. Met Further&More probeert ze professionals samen te brengen die complementair zijn aan elkaar. Het achterliggende algoritme heeft veel weg van dat van datingapps als Tinder. Allen: “De werkgever profiteert, want twee mensen hebben vaak meer te bieden dan iemand in zijn eentje.”

Hoe job sharing werkt


De theorie van job sharing is simpel: twee parttimers vervullen samen een fulltime functie. Daarbij is soms sprake van een overdrachtsmoment, bijvoorbeeld op woensdag. Het Nederlandse bedrijf JobShare onderscheidt drie vormen van job sharing: delen, indelen en verdelen.

De eerste vorm komt neer op een traditionele duobaan: de twee medewerkers delen de taken en verantwoordelijkheden, waarbij ze ook in staat zijn werk van elkaar over te nemen. ‘Indelen’ werkt deels hetzelfde, alleen heeft ieder dan aanvullende persoonlijke taken en verantwoordelijkheden. Zo kan een functie met een brede scope dus worden ingevuld door twee personen met elk hun eigen specialiteiten. De laatste vorm, verdelen, houdt in dat een functie in twee deeltijdfuncties wordt opgedeeld. De functie-inhoud staat niet los van elkaar, maar sluit op elkaar aan.

De praktijk in Nederland


Er zijn landen, zoals Zwitserland en Australië, waar job sharing al enige bekendheid heeft. In Nederland is het nog niet bepaald gangbaar, al zijn er wel werkgevers die het omarmen. Zo heeft de gemeente Schiedam sinds de zomer van 2014 de functie van teammanager ingevuld volgens het principe van job sharing. Petra Timmers en Marco Rook werken allebei drie dagen en dat werkt uitstekend. “Ik denk dat wij productiever zijn dan één iemand die zes dagen zou werken,” zegt Timmer. “Omdat je hier drie dagen bent en ook je energie uit andere dingen haalt, zit je hier frisser.” Daarnaast heb je met zijn tweeën inhoudelijk meer te bieden, vindt Rook. “Je hebt verschillende achtergronden, kwaliteiten en ervaringen. Die kun je niet van één persoon verwachten.”