Nemen drones onze banen over? Of creëren ze deze juist?

13-05-2016 Redactie vacatures.nl
Niet alleen robots, ook drones lijken in de zeer nabije toekomst menselijk werk over te zullen nemen. Bovendien staan ze garant voor tal van nieuwe mogelijkheden en bedrijfsmodellen. Dit stelt adviesbureau PwC (PriceWaterhouseCoopers) deze week.



127 miljard dollar

De totale waarde van diensten en overige arbeid die drones op korte termijn kunnen creëren, wordt door PwC op 127,3 miljard dollar wereldwijd geschat. De drone-revolutie zal volgens het adviesbureau spoedig een groot spectrum aan sectoren beïnvloeden, variërend van de filmindustrie tot de landbouw.

Nieuwe bedrijfsmodellen

Drones zullen niet alleen bestaande taken overnemen en bedrijfsprocessen verbeteren, maar ook nieuwe werkzaamheden genereren. Het toepassen van drone-technologie binnen de bestaande bedrijfsvoering stelt ondernemingen in staat om nieuwe bedrijfs- en operationele modellen in te voeren.

Waar de ene onderneming profijt kan hebben van de snelle transportmogelijkheden die drones bieden, is een ander bedrijf weer gebaat bij de mogelijkheid om met drones (die beschikken over camera’s en sensoren) betaalbare real-time data van hoge kwaliteit te verzamelen.

Infrastructuur en landbouw

Vooral binnen sectoren die zowel mobiliteit als een hoge datakwaliteit vereisen, kunnen drones een grote toegevoegde waarde hebben. Met name binnen de sector infrastructuur zullen ze een grote rol gaan spelen, verwacht PwC, door toezicht te houden op lopende investeringen en onderhoud te verrichten aan bestaande infrastructuur. Ook voor de landbouwsector zijn drones van steeds groter belang, bijvoorbeeld bij het verzamelen van informatie over akkers en het nauwkeurig bewateren van gewassen. In andere sectoren, zoals de mijnbouw, kunnen ze gevaarlijke werkzaamheden overnemen.



Van bezorgservice tot reddingsoperatie

Diverse bedrijven, waaronder Amazon, DHL en Google, willen drones al inzetten voor het afleveren van pakketjes, zo meldde webmagazine Bright onlangs. Deze projecten zijn op dit moment nog niet levensvatbaar, in verband met strenge regelgeving omtrent het gebruik van de rondvliegende pakketbezorgers. In het Afrikaanse Rwanda is er wél toestemming afgegeven voor bezorgdrones: komende zomer zal de UPS Foundation (het humanitaire onderdeel van koeriersservice UPS) hier drones inzetten om bloed en vaccins naar afgelegen gebieden te vervoeren.



Ook zullen drones over een paar jaar redding kunnen bieden wanneer mensen verdwaald raken in de wildernis – iets wat regelmatig voorkomt, omdat men vooralsnog geheel afhankelijk is van gps-navigatie. Voor het ontwikkelen van zelfstandig vliegende drones die de bossen kunnen afspeuren, wordt in Zwitserland momenteel hard gewerkt aan een systeem voor kunstmatige intelligentie. Bij faculteit Industrieel Ontwerpen aan de de TU Delft is zelfs een ambulance-drone ontwikkeld als afstudeerproject.