7 LinkedIn-fouten die jij natuurlijk niet maakt

18-01-2016 Redactie vacatures.nl
LinkedIn telde in 2015 zo’n 400 miljoen gebruikers, onder wie ruim 5 miljoen Nederlanders. Het is voor jou als professional niet meer de vraag of je een LinkedIn-profiel hebt, maar of je dit goed gebruikt. Om je hiermee op weg te helpen bespreekt Vacatures.nl zeven veelgemaakte LinkedIn-fouten: van belachelijke foto’s tot slordige typfouten.



Geen (goede) profielfoto


Als je geen foto uploadt, zien mensen in je netwerk jou als een silhouet in grijstinten. Niet direct het imago dat je nastreeft, waarschijnlijk. Het is daarom aan te raden een profielfoto in te stellen, maar let op: niet elk kiekje is geschikt. Gedateerde foto’s, vakantieplaatjes en verknipte groepsfoto’s vallen per definitie af. Let erop dat je een professioneel ogende foto kiest, liefst tegen een neutrale achtergrond. Wat de gezichtsuitdrukking betreft: kijk vriendelijk, met een lichte glimlach. En qua kleding: kies voor een outfit die je zou aantrekken naar een sollicitatiegesprek. Dit laatste kan natuurlijk per functie verschillen: een gymleraar kan best in sportkleding op de foto staan, terwijl dit bij een accountant een vreemde indruk zou geven.

Beroerde headline


Wanneer een recruiter op LinkedIn zoekt naar kandidaten, ziet hij een lijst met personen verschijnen. In dit overzicht vallen de foto, naam en headline het meest op. De headline is hierbij de aangewezen plaats om duidelijk te maken wat jouw specialiteit is, dus zet hier niet iets algemeens neer zoals de twee mensen in dit voorbeeld:






Zorg in elk geval dat de functietitel van jouw (beoogde) baan erin voorkomt, bijvoorbeeld:



En ben je momenteel beschikbaar voor een functie, bijvoorbeeld omdat je net afgestudeerd bent, vermeld dan altijd waar je naar op zoek bent. Als je niet precies weet in welke functie, of je wilt je opties openhouden, vermeld dan de richting waarin je zoekt:



Meer tips over het schrijven van een goede headline vind je hier:

Wat zet je in je LinkedIn-headline als je werkzoekende bent?

Geen (goede) samenvatting


De samenvatting heeft niet alleen een prominente plaats op je profielpagina, maar speelt ook een belangrijke rol als het gaat om zoekwoorden. Als jij in je samenvatting bijvoorbeeld de functienaam ‘product owner’ enkele keren laat vallen, zul je hoger in de resultaten verschijnen wanneer iemand op LinkedIn zoekt naar product owners. Zorg dus voor een relevante, pakkende en prettig lezende samenvatting.

Je kunt met een samenvatting vele kanten op: de een vertelt een persoonlijke anekdote, de ander somt heel zakelijk zijn kwaliteiten op en weer een ander heeft een mooie pitch geschreven. Het kan allemaal, zolang je er maar moeite in hebt gestoken om een samenvatting te schrijven die past bij jouw functie en kwaliteiten.

Onpersoonlijke uitnodigingen


Het is een van de voornaamste redenen om LinkedIn te gebruiken: het uitbreiden van je netwerk. Wees daarom niet bang om mensen een uitnodiging te sturen. Wanneer je dit doet, vult LinkedIn standaard de volgende tekst in: ‘Ik wil u graag toevoegen aan mijn professionele netwerk op LinkedIn.’



Nu zal niet iedereen meteen vallen over een standaardtekst, maar het kan soms goed werken om de tekst wat persoonlijker te maken. Bijvoorbeeld:

> Beste ,

> Leuk om je even gesproken te hebben tijdens de bijeenkomst ‘Zorg anno 2016’. Graag zou ik je willen toevoegen aan mijn netwerk.

> Met vriendelijke groet,
>

Geen unieke URL


Je kunt heel gemakkelijk de URL van je LinkedIn-pagina aanpassen. Deze is te vinden direct onder je profielfoto en ziet er standaard ongeveer zo uit:

> nl.linkedin.com/in/jouw-naam/43694811/

Wanneer je op je profielpagina bent, klik je op het instellingen-incoontje naast de URL om deze aan te passen. Kies bijvoorbeeld voor een URL als deze:

> nl.linkedin.com/in/jasperveenstra/

Zo’n ‘schone’ URL, zonder het rijtje cijfers, maakt een professionelere indruk. Daarnaast staat het een stuk duidelijker en rustiger op je papieren cv.



Weinig of geen skills


Op je profiel kun je gemakkelijk je vaardigheden Naam opsommen, zodat direct te zien is waar jouw kwaliteiten liggen. Vervolgens kunnen mensen uit jouw netwerk deze vaardigheden onderschrijven (endorsen), waarmee ze aangeven dat je inderdaad verstand hebt van dit onderwerp. Zo is in de afbeelding hieronder direct te zien dat de sterke punten van deze persoon ‘student development’ en ‘student affairs’ zijn.



Wanneer je in dit onderdeel van je profiel geen of te weinig vaardigheden noemt, laat je een mooie kans liggen om je kwaliteiten te tonen. Let er ook op dat je de termen gebruikt die in jouw vakgebied gangbaar zijn, zodat recruiters en potentiële werkgevers ze herkennen als relevante vaardigheden. Bij het invullen krijg je van LinkedIn direct suggesties te zien. Het is verstandig om te kiezen voor een vaardigheid uit deze lijst, omdat je dan zeker weet dat de term vaker gebruikt wordt (en er vermoedelijk een zekere vraag is naar mensen met deze vaardigheid).

Slordigheden en taalfouten


Net als bij een sollicitatiebrief of cv kunnen slordigheden en taalfouten op je LinkedIn-profiel bepalend zijn – in negatieve zin. Controleer dus goed of je geen typfouten hebt gemaakt, geen letters bent vergeten en geen fouten hebt gemaakt in je taalgebruik. Ben je zelf niet zo’n held in spelling en grammatica, vraag dan iemand die dit wel is om er goed naar te kijken. Natuurlijk is het niet voor ieder beroep noodzakelijk om in de dagelijkse praktijk foutloos Nederlands te hanteren, maar een profiel zonder taalfouten staat wel zo professioneel. En: het kan net het verschil maken tijdens een sollicitatieproces.