Twee taaltips voor een aantrekkelijke sollicitatiebrief

05-01-2016 Redactie vacatures.nl
Niet iedere sollicitant is zich ervan bewust, maar met het juiste taalgebruik kun je je sollicitatie- of motivatiebrief flink verbeteren. En dan gaat het niet alleen om
correct
taalgebruik (laten we dat even als uitgangspunt nemen), maar vooral om
aantrekkelijk
taalgebruik. Met deze twee taaltips maak je je brief aantrekkelijker voor de lezer en vergroot je je baankansen.



Tip 1: schrijf actieve zinnen


Het lijkt een detail, maar het kan een enorm verschil maken in de aantrekkelijkheid van je brief: actief taalgebruik. Kijk maar eens naar de volgende (passieve) zinnen:

> 1a) Verder worden de patiëntdossiers door mij gecontroleerd op juistheid.

> 2a) De normen en waarden van de organisatie worden door mij altijd als uitgangspunt gebruikt in het benaderen van mensen.

Inhoudelijk is er weinig mis met deze zinnen, maar toch laten ze op de lezer geen sprankelende indruk achter. Dat heeft te maken met de passieve vorm waarin ze zijn geschreven. En omdat je vast niet alle theorie uit die saaie uren Nederlands op de middelbare school hebt opgeslagen, volgt hier een korte opfriscursus.

In een actieve zin (ook wel: de bedrijvende vorm) is het onderwerp van de zin ook degene die de handeling uitvoert. Dit in tegenstelling tot passieve zinnen (zinnen in de lijdende vorm), waarin het onderwerp niet actief is. Een simpel voorbeeld:

* ‘De motivatiebrief wordt door Tim geschreven’ is een passieve zin.
Want: De motivatiebrief is het onderwerp van de zin, maar de motivatiebrief is niet degene die de handeling uitvoert.

* ‘Tim schrijft een motivatiebrief’ is een actieve zin.
Want: Tim is het onderwerp van de zin en Tim is ook degene die de handeling uitvoert.

Op een vergelijkbare manier kun je de zinnen uit het eerdere voorbeeld actief maken. En dan komen ze er bijvoorbeeld zo uit te zien:

> 1b) Verder controleer ik de patiëntdossiers op juistheid.

> 2b) Wanneer ik mensen benader, gebruik ik de normen en waarden van de organisatie altijd als uitgangspunt.

Actieve zinnen zijn over het algemeen een stuk prettiger leesbaar dan passieve, omdat ze minder afstandelijk zijn en vaak een concreter beeld oproepen. Vergelijk de a- en b-zinnen maar eens en ga na welke je aantrekkelijker vindt.

Tip 2: vermijd de naamwoordstijl


De wat-stijl? De naamwoordstijl. Oftewel: een stijl van schrijven waarbij in plaats van werkwoorden (verwerken, benaderen) zelfstandige naamwoorden gebruikt worden die van dit werkwoord zijn afgeleid (verwerking, benadering):

* **Werkwoord**:
verbeteren, benaderen, verwerken


* **Zelfstandig naamwoord**:
(de) verbetering / (het) verbeteren
(de) benadering / (het) benaderen
(de) verwerking / (het) verwerken

Wanneer je te veel gebruikmaakt van dit soort zelfstandige naamwoorden, wordt een tekst al gauw omslachtig en onpersoonlijk. En dat is nu net wat je niet wilt bereiken in een sollicitatiebrief. Een voorbeeld:

> 3a) In deze functie bestaan mijn verantwoordelijkheden onder meer uit het voorbereiden en voorzitten van marketingvergaderingen, het bijdragen aan het in beeld brengen van (nieuwe) doelgroepen en het evalueren van de afgesloten campagnes. Ook het brainstormen met het marketingteam behoort tot mijn taken.

In bepaalde gevallen kan de naamwoordstijl van pas komen, bijvoorbeeld wanneer je een proces wilt benadrukken en het verder niet uitmaakt welke personen hierbij betrokken zijn. In een sollicitatie- of motivatiebrief brief kun je de naamwoordstijl beter zo veel mogelijk vermijden. Kijk maar eens hoe de voorbeeldzin hiervan opknapt:

> 3b) In deze functie zit ik onder meer marketingvergaderingen voor en draag ik bij aan het in beeld brengen van (nieuwe) doelgroepen. Daarnaast brainstorm ik met het marketingteam en evalueer ik de afgesloten campagnes.

De oplettende lezer stelt vast dat ‘het in beeld brengen’ nog steeds in de naamwoordstijl staat. Inderdaad, soms kun je niet om deze constructie heen en niemand zal er dan ook over vallen wanneer je in jouw sollicitatie- of motivatiebrief een enkele keer gebruikmaakt van de naamwoordstijl. Doe het alleen met mate!



Meer sollicitatietips? Bekijk onze tips voor je sollicitatiebrief en lees de belangrijkste do’s en don’ts bij motivatiebrieven .