Systeembeheerder
Wat is een systeembeheerder?
Een systeembeheerder is een ICT-specialist die verantwoordelijk is voor het dagelijks beheer en het onderhoud van de ICT-omgeving binnen een organisatie. Bij netwerkproblemen of andere technische complicaties is de systeembeheerder degene die handelend optreedt om de problemen te lossen. Grotere organisaties maken soms onderscheid tussen een systeembeheerder en een netwerkbeheerder, maar in de meeste gevallen betreft het één functie.
Wat doet een systeembeheerder?
Systeembeheerders dragen de verantwoordelijkheid voor het correct functioneren van computersystemen en netwerken binnen een organisatie. Over het algemeen ziet hun takenpakket er als volgt uit:
- Up-to-date houden van besturingssystemen en software
- Verzorgen van back-ups van gegevens
- Plegen van onderhoud aan servers
- Verzorgen van de beveiliging van gegevens en van het netwerk (door middel van onder andere firewalls en virusbescherming)
- Bieden van ondersteuning aan medewerkers
- Preventief optreden om storingen te signaleren en voorkomen
- Verhelpen van eventuele storingen en andere problemen
- Adviseren van het management over mogelijke verbetering omtrent ICT
- Documenteren over het functioneren van het systeem
- Verhelpen van gemelde ICT-problemen
Waar werken systeembeheerders?
Alle bedrijven van enige omvang hebben één of meer systeembeheerders in dienst. Ook bij overheidsinstellingen, non-profitorganisaties, scholen en universiteiten zijn meestal systeembeheerders werkzaam. Collega’s met wie ze te maken hebben zijn bijvoorbeeld CIO’s, delivery managers support engineers en programmeurs (bijvoorbeeld PHP-developers, C++ developers en .NET-developers), maar in feite komen ze met alle medewerkers in aanraking, aangezien iedereen gebruikmaakt van ICT-voorzieningen.
Hoe word je systeembeheerder?
Opleidingen tot systeembeheerder zijn er op mbo-, hbo- en wo-niveau. Voorbeelden zijn:
- Informatica (hbo of wo)
- Systeembeheer (mbo)
- Netwerkbeheer (mbo)
Daarnaast zijn er verschillende bij- en nascholingscursusses waarmee je certificaten kunt behalen op het gebied van systeembeheer. Bekende voorbeelden zijn de internationaal erkende CompTIA-opleidingen:
- CompTIA A+ Essentials
- CompTIA Server+
- CompTIA Network+
Deze opleidingen vormen een basis op het gebied van netwerk- en systeembeheer. Veel ICT’ers specialiseren zich nog, bijvoorbeeld op het gebied van Microsoft middels een zogenaamde MCITP-opleiding (Microsoft Certified IT Professional).