Stratenmaker
Wat is een stratenmaker?
Een stratenmaker is iemand die straten, pleinen, stoepen en erven aanlegt. Dankzij zijn vakkennis en het gebruik van de juiste materialen is hij in staat nette, vlakke ondergronden te creëren. Naast het handmatig plaatsen van de stenen, houdt een stratenmaker zich ook bezig met machinale bestrating. Volgens Arbo-wetgeving moeten oppervlakken van 1500 m2 en groter met een machine worden bestraat.
Wat doet een stratenmaker?
Stratenmakers leggen straten, stoepen, pleinen, erven en (delen van) tuinen aan. Ze operen over het algemeen in tweetallen: een stratenmaker en een opperman. Deze opperlieden zorgen dat de stratenmakers altijd over voldoende stenen en ander materiaal beschikken. Behalve hun fysieke gesteldheid moet ook de theoretische kennis van stratenmakers op orde zijn om de bestrating mooi egaal te kunnen neerleggen.
Soorten bestrating waarmee stratenmakers werken zijn onder andere bakstenen, keien, klinkers, natuurstenen en tegels. Aangezien ze regelmatig tuinen bestraten, dienen ze ook kennis te hebben van beplanting, schuttingen, vlonders, plateaus en terrassen.
Materiaal van een stratenmaker
Om hun werk goed te kunnen doen, gebruiken stratenmakers onder andere de volgende gereedschappen en machines:
- Rubberen hamer
- Beitel
- Moker
- Krijt
- Meetband
- Draad en draadpinnen
- Waterpas
- Stenenknipper
- Trilplaat
- Schep
- Bezem
- Wiellader
- Kniklader
- Knikmops
- Rei
- Afreibak
Waar werken stratenmakers?
Stratenmakers zijn vaak in dienst van aannemers- of bestratingsbedrijven. Soms werken ze als zelfstandige. Ze kunnen ingezet worden in grotere projecten in de bouw of de aanleg van wegen, maar ook bij veel kleinere (particuliere) projecten. Stratenmakers werken bijvoorbeeld samen met oppermannen, uitvoerders, aannemers, metselaars en grondwerkers.
Hoe word je stratenmaker?
De opleiding tot stratenmaker is een mbo-opleiding, waarvan twee varianten zijn: Straatmaker (niveau 3) en Opperman Bestratingen (niveau 2). Beide opleidingen duren twee jaar en zijn gericht op leren en werken.