Schuldhulpverlener
Wat is een schuldhulpverlener?
Een schuldhulpverlener is iemand die mensen begeleidt bij het omgaan met en wegwerken van ernstige financiële schulden.
Hoe werkt schuldhulpverlening?
Iemand die schulden heeft en niet zelf in staat is deze af te lossen, kan schuldhulpverlening inschakelen. Dit kan onder meer via de afdeling Sociale Zaken van de gemeente en via het Juridisch Loket. Deze kunnen de schuldenaar in contact brengen met een betrouwbare, erkende schuldhulpverlener. Levert dit uiteindelijk niet voldoende op, dan kan de schuldenaar in het uiterste geval wettelijke schuldsanering aanvragen. Deze schuldsanering is geregeld via de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) en dient te worden aangevraagd via de rechtbank.
De rechtbank gaat bij een zogeheten ‘verzoek toelating tot schuldsanering’ onderzoeken of er een minnelijk akkoord kan worden bereikt, oftewel een akkoord waar zowel schuldeisers als de schuldenaar mee kunnen leven. Hiertoe wordt ook gekeken naar het ontstaan van de schulden. De rechtbank kan een verzoek afwijzen om verschillende redenen:
- Eerdere faillissementen
- Onverantwoord koopgedrag
- Fraude
- Strafrechtelijke schulden (zoals bekeuringen)
Wat doet een schuldhulpverlener?
Een schuldhulpverlener houdt zich voornamelijk bezig met de volgende taken:
- Voeren van intake-, coachings-, vervolg- en eindgesprekken met cliënten
- Inventariseren van de schuldenproblematiek
- Opstellen van voortgangsrapportages
- Onderhandelen met schuldeisers
- Opzetten en uitvoeren van een schuldenregeling
- Doorverwijzen van niet-zelfredzame cliënten (naar een traject van wettelijke schuldsanering of naar andere instanties)
- Geven van voorlichting en coaching ten behoeve van het afbouwen naar zelfredzaamheid
- Maken van VLTB-berekeningen (Vrij te laten bedrag: het bedrag waarvan de schuldenaar maandelijks moet rondkomen, 95% van de geldende bijstandsnorm)
- Verrichten van hercontroles
Waar werken schuldhulpverleners?
Schuldhulpverleners kunnen werkzaam zijn voor gemeenten, maar ook voor schuldhulpbureaus, kredietbanken, budgetadviesbureaus en andere financiële dienstverleners. Daarnaast kunnen ze als zelfstandige actief zijn. Collega’s met wie schuldhulpverleners te maken hebben zijn bijvoorbeeld budgetcoaches, medewerkers crediteurenadministratie, debiteurenbeheerders, incassomedewerkers en inkomensconsulenten.
Hoe word je schuldhulpverlener?
De meest logische opleiding voor iemand die schuldhulpverlener wil worden, is de hbo-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). Deze opleiding kun je volgen aan de volgende hogescholen:
- Hanzehogeschool Groningen
- Hogeschool van Amsterdam
- Hogeschool Inholland (Den Haag en Rotterdam)
- Hogeschool Leiden
- Hogeschool Utrecht
- Hogeschool Zuyd (Sittard)
- Saxion Hogeschool (Deventer)
Daarnaast zijn er specifieke cursussen voor het beroep van schuldhulpverlener, zowel op hbo- als mbo-niveau. Deze vinden doorgaans plaats in de vorm van thuisstudie en worden aangeboden door instellingen als LOI, NCOI en NTI.