Reisleider
Wat is een reisleider?
Een reisleider (ook wel reisbegeleider) is iemand die verantwoordelijk is voor alle organisatorische en logistieke aspecten tijdens een vakantiereis en/of –verblijf. Daarnaast fungeert hij als aanspreekpunt voor de reizigers. De werkzaamheden van een reisleider lopen uiteen van het plannen en organiseren van uitstapjes tot het bieden van hulp bij calamiteiten.
Wat doet een reisleider?
De reisleider houdt zich bezig met verschillende organisatorische en logistieke taken die samenhangen met een vakantiereis. Over het algemeen zien zijn taken er als volgt uit:
- Ontvangen van gasten op de plaats van bestemming
- Eventueel verzorgen van transfers tussen luchthaven en accommodatie
- In- en uitchecken van reizigers bij hun accommodatie
- Fungeren als aanspreekpunt en vraagbaak voor reizigers
- Organiseren van informatiebijeenkomsten om mensen te enthousiasmeren voor activiteiten
- Plannen, organiseren en in goede banen leiden van excursies en andere activiteiten
- Bijhouden en afhandelen van administratieve zaken
- Onderhouden van contacten met travelagents, gidsen en vertegenwoordigers van hotels, campings, vervoerders en andere betrokken partijen
- Zo nodig handelend optreden bij problemen van reizigers (bijvoorbeeld bij klachten over de accommodatie of vermissing van persoonlijke eigendommen)
- Bieden van hulp en ondersteuning in geval van calamiteiten (bijvoorbeeld alarmeren van de hulpdiensten, verlenen van EHBO en op de hoogte stellen van familieleden)
Waar werken reisleiders?
Reisleiders zijn over het algemeen in dienst van touroperators en reisorganisaties. Enkele bekende voorbeelden op de Nederlandse markt zijn:
- Bizztravel
- Corendon
- Club Med
- De Jong Intra
- Djoser
- Jiba
- Kras
- Sunweb
- Thomas Cook
- TUI
- Peter Langhout
Collega’s met wie je als reisleider te maken hebt, zijn bijvoorbeeld receptionisten, medewerkers reisbureau, hotelmanagers, hostesses, buschauffeurs, stewardessen, salesmedewerkers en event managers.
Hoe word je reisleider?
Om te kunnen werken als reisleider, heb je in bepaalde gevallen een opleiding in de toerisme- en recreatiebranche nodig. Opleidingen die in aanmerking komen, zijn bijvoorbeeld:
- Internationaal Toeristisch Management (hbo)
- Steward(ess) / Receptioniste(e) / Host(ess) (mbo)
- Manager Travel & Hospitality (mbo)
- Zelfstandig medewerker Travel & Hospitality (mbo)
Daarnaast zijn er veel reisorganisaties die met studenten werken, waarbij er meestal geen eisen worden gesteld aan de opleiding die je volgt. Wel wordt hierbij over het algemeen een leeftijdsgrens van 23 jaar gehanteerd.