Projectontwikkelaar
Wat is een projectontwikkelaar?
Een projectontwikkelaar initieert, ontwikkelt en realiseert bouwprojecten. Dit kunnen bijvoorbeeld winkelcentra, kantoorgebouwen en sportcomplexen zijn, maar ook hele woonwijken. De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor het gehele ontwikkeltraject; van het aankopen van grond of vastgoed tot de oplevering van het project en verkoop van objecten.
Wat doet een projectontwikkelaar?
Een projectontwikkelaar is van a tot z betrokken bij de ontwikkeling van een bouwproject; van het zoeken naar en aankopen van de grond tot het opleveren en de verkoop van het complete project. De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor zowel de financiële, bouwtechnische als creatieve kant van een kant en stuurt hiervoor een team aan met verschillende experts.
Projectontwikkelaars signaleren kansen op vastgoedgebied en investeren in grond of gebouwen. In dat geval werken ze op eigen initiatief en kopen ze eigen grond of vastgoedobjecten aan. Het risico is dan volledig voor de projectontwikkelaar. Maar projectontwikkelaars werken ook in opdracht van bijvoorbeeld gemeentes en provincies. De bestemming is dan al meer duidelijk.
Een projectontwikkelaar heeft een veelomvattend takenpakket dat onder andere bestaat uit de volgende werkzaamheden:
- Zoeken van bouwlocaties
- Aankopen van grond en/of vastgoed
- Haalbaarheidsstudies doen
- In kaart brengen en vertalen van wensen van eindgebruikers
- Ontwerpen (laten) maken
- Opstellen van programma van eisen
- Planningen en begrotingen maken
- Overleggen met vertegenwoordigers van overheden en andere stakeholders
- Inschakelen en aansturen van adviseurs, architecten en aannemers
- Financieel plan maken voor een bouwproject
- Contact onderhouden met gemeenten, architecten en aannemers
- Budgetten beheren
- Kwaliteitscontroles (laten) doen
- Kennis over regelgeving up-to-date houden
- Verkopen van vastgoed en werven van kopers
- Begeleiden en adviseren van kopers
Waar werken projectontwikkelaars?
Projectontwikkelaars werken in de regel bij projectontwikkelingsbureaus. Sommige grotere bouwbedrijven hebben ook een afdeling voor projectontwikkeling. Hetzelfde geldt voor overheden. Ook hier kun je dus aan de slag als projectontwikkelaar.
Als projectontwikkelaar werk je veel samen met partijen die het bouwproject gaan invullen en uitvoeren, zoals architecten en aannemers. Je stuurt hen aan en houdt korte lijnen met hen. Ook doe je soms een beroep op vastgoedadviseurs om advies in te winnen.
Hoe word je projectontwikkelaar?
Er zijn diverse studies waarmee je het vak van projectontwikkelaar in kunt rollen. Bijvoorbeeld de hbo-opleidingen Vastgoed en makelaardij of Bouwkunde. Ook mensen met universitaire opleidingen Civiele techniek of Construction Management and Engineering belanden in de projectontwikkeling.
Meestal begin je in de rol van trainee of ‘assistent’-projectontwikkelaar, waarbij je het vak in de praktijk leert van een meer ervaren collega. Gaandeweg krijg je steeds meer taken en verantwoordelijkheden en ontwikkel je je tot een volwaardig projectontwikkelaar.
Projectontwikkelaar is een beroep waar veel kennis, kunde en ervaring voor nodig is. Niet alleen op bouwkundig, maar ook op financieel, commercieel en juridisch vlak. Daarom zullen veel projectontwikkelaars zich in de praktijk toeleggen op een bepaalde kant, zodat ze elkaar kunnen aanvullen in een team.
Welke competenties heb je nodig als projectontwikkelaar?
Wil je projectontwikkelaar worden, dan is het handig als je de volgende eigenschappen in huis hebt of ontwikkelt:
- Goede communicatieve vaardigheden
- Overtuigingskracht
- Plannings- en organisatievaardigheden
- Commerciële en technische skills
- Analyserend vermogen en verbanden kunnen leggen
Wat is het salaris van een projectontwikkelaar?
Als startend projectontwikkelaar verdien je doorgaans tussen de 2.200 en 2.600 euro. Meestal krijg je een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder veel opleidingsmogelijkheden. Naarmate je meer werkervaring opdoet, kan het salaris van een projectontwikkelaar flink oplopen, denk aan gemiddeld 5.000 à 6.000 euro per maand.