Plant Manager
Wat is een plant manager?
Een plant manager (ook wel geschreven als plantmanager) is iemand die verantwoordelijk is voor het aansturen van een fabriek of productiefaciliteit (oftewel een ‘plant’).
Wat doet een plant manager?
Plant managers coördineren alle facetten van de productiefaciliteit: zij zorgen hierbij onder meer voor een optimale voortgang van het productieproces en het voldoen aan de normen omtrent kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, ARBO en milieu. Ook het verpakkingsproces kan hieronder vallen. Voorbeelden van de werkzaamheden die plant managers uitvoeren zijn:
- Aansturen en ontwikkelen van de productiemedewerkers
- Coördineren van wisseling tussen ploegendiensten van productiemedewerkers, zodat deze soepel verlopen zonder verlies aan productiviteit
- Waarborgen van doelstellingen op het gebied van kwaliteit, rendement, kosten en leverbetrouwbaarheid
- Analyseren en optimaliseren van processen om de efficiëntie te verhogen
- Leiden van verbeterprocessen en coördineren van verbeterprojecten
- Opstellen en bewaken van budgetten
- Analyseren van productiecijfers
- Waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving
- Opstellen van rapportages voor het (operationeel) managementteam
- Voeren van overleg met R&D-afdelingen (research & development), bijvoorbeeld over de mogelijkheden van het huidige machinepark en eventuele noodzakelijke modificaties
Waar werken plant managers ?
Een plant manager kan werkzaam zijn in alle bedrijven of instellingen waar sprake is van daadwerkelijke fysieke productie van goederen in productiefaciliteiten, zoals de voedingsmiddelenindustrie of de FMCG-branche (Fast Moving Consumer Goods).
Als plant manager werk je veelal samen met personeel dat betrokken is bij de de plant of productiefaciliteit zoals productiemedewerkers, heftruckchauffeurs, logistiek medewerkers en werktuigbouwkundig monteurs. Daarnaast heb je te maken met process engineers, supply chain managers, QHSE-coördinatoren en operations managers.
Hoe word je plant manager?
Om plant manager te worden is een hbo- of wo-opleiding in de technologische of technische richting noodzakelijk. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn technische bedrijfskunde en werktuigbouwkunde. Idealiter heb je een vakopleiding tot plantmanager afgerond, waarbij je zowel algemene bedrijfskundige kennis opdoet als vaktechnische kennis over Lean- en Six Sigma-verbetermethodieken, verandermanagement en supply chain management.
Afhankelijk van de branche kan het zeer bruikbaar of zelfs onmisbaar zijn om een technische achtergrond te hebben. Wanneer je als plant manager bijvoorbeeld binnen de chemische branche aan het werk gaat, is een opleiding chemical engineering (wo) of chemische technologie (hbo) een grote pre. Voor de levensmiddelenbranche vormt de hbo-opleiding levensmiddelentechnologie juist weer een waardevolle achtergrond. Daarbij dient een plant manager actuele kennis te bezitten met betrekking tot de eisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu.