Pensioenspecialist
Wat is een pensioenspecialist?
Een pensioenspecialist is iemand die bij een bank, verzekeringsmaatschappij of andere financiële instelling dient als aanspreekpunt en verantwoordelijke wat betreft pensioenadministratie en alle bijkomende zaken op het gebied van pensioen, zowel intern als ten opzichte van de klant. Vaak werkt een pensioenspecialist nauw samen met een pensioenadviseur.
Wat is pensioen?
Het pensioen is een inkomensverzekering gericht op het compenseren van een wegens ouderdom, overlijden of arbeidsongeschiktheid weggevallen inkomen. De meest bekende vorm van pensioen is het ouderdomspensioen: dit wordt tijdens het werkzame leven gespaard, zodat men op het moment van pensionering een periodieke uitkering kan ontvangen om van te leven. In Nederland bestaat het (ouderdoms)pensioen uit drie pijlers. Het door de staat gefinancierde basispensioen (AOW) vormt de eerste pijler. De tweede pijler wordt gevormd door het aanvullend pensioen, dat een werknemer tijdens zijn werkzame leven opbouwt. Werkgever en werknemer betalen samen de premie voor deze pensioenuitkering. Tot de derde pijler behoren zelfstandig opgebouwde kredieten (bijvoorbeeld door middel van lijfrente, banksparen of een levensverzekering).
Wat doet een pensioenspecialist?
De werkzaamheden van pensioenspecialisten zien er doorgaans als volgt uit:
- Interpreteren, beoordelen en behandelen van pensioenberekeningen en klantvragen conform geldende wet- en regelgeving
- Beslissen in gevallen waarin de wetgeving niet voorziet (en deze beslissing vastleggen met het oog op toekomstige gevallen)
- Behandelen van pensioenuitkeringen, vorderingen, beslagleggingen en declaraties
- Invoeren van gegevens en doorvoeren van mutaties omtrent pensioenberekeningen in de gebruikte systemen
- Controleren, wijzigen en goedkeuren van berekeningen van collega’s
- Optreden als adviseur inzake bijkomende onderwerpen als herverzekering, arbeidsongeschiktheid, collectieve waardeoverdrachten, UPO (universeel pensioenoverzicht), jaarwerk en bijzondere berekeningen
- Voeren van correspondentie met interne en externe partijen: klanten, accountants, deurwaarders, fondsmanagers, pensioenadviseurs, etc.
- Behandelen van interne en externe vragen, klachten en opmerkingen omtrent pensioenzaken
- Zelfstandig of in samenwerking met een pensioenadviseur verzorgen van acquisitie en relatiebeheer op het gebied van pensioenen
- Voorbereiden van een pensioenadvies voor (en in samenwerking met) een pensioenadviseur
- Signaleren en aanpakken van knelpunten in de procedures op het gebied van pensioenadministratie
Waar werken pensioenspecialisten?
Pensioenspecialisten werken over het algemeen voor financiële instellingen als verzekeringsmaatschappijen en banken. Binnen hun werkzaamheden hebben ze bijvoorbeeld te maken met pensioenadviseurs, accountants, fondsmanagers en (gerechts)deurwaarders.
Pensioenfondsen in Nederland
Nederland telt een groot aantal pensioenfondsen, waarvan enkele tot de allergrootste in de wereld behoren. Voorbeelden van grote Nederlanse pensioenfondsen, die elk voor een bepaalde sector of bedrijfstak het pensioen regelen, zijn:
- Stichting Pensioenfonds ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) voor overheid en onderwijs
- Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn
- Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid
- Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek
- Stichting Pensioenfonds van de Metalektro (PME)
- Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw
- Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Detailhandel
Hoe word je pensioenspecialist?
Voor de functie van pensioenspecialist wordt over het algemeen een werk- en denkniveau op hbo- of wo-niveau gevraagd, aangevuld met een opleiding of leergang op het gebied van het pensioen of de Wet op het financieel toezicht (Wft). Voorbeelden van dit soort opleidingen, die zowel door universiteiten als particuliere instituten worden aangeboden, zijn: