Passagiersassistent
Wat is een passagiersassistent?
Een passagiersassistent (PA) of airport caddy is iemand die passagiers met een mobiliteitsbeperking begeleidt van en naar het vliegtuig en over de luchthaven. Het kan hierbij gaan om zowel aankomende, vertrekkende als overstappende passagiers die om welke reden dan ook assistentie nodig hebben op het vliegveld.
Wie worden door de passagiersassistent begeleid?
Passagiers met een assistentiebehoefte (ook wel Passengers with Reduced Mobility of PRM’s) zijn bijvoorbeeld:
- Ouderen
- Mensen met fysieke beperkingen of blessures
- Jonge alleenreizende kinderen (Unaccompanied Minors of UM’s)
- Blinde of slechtziende passagiers
- Dove of slechthorende passagiers
- Reizigers met een verstandelijke beperking
- Reizigers met taal- of spraakproblemen
- Internationale zeelui die een visum moeten aanvragen
- VIP’s
Wat doet een passagiersassistent?
De werkzaamheden van PA’s zijn te verdelen in drie onderdelen:
- Raadplegen van de relevante gegevens van de aankomende job op de pda
Passagiersassistenten krijgen op hun pda (personal digital assistant) de zogeheten ‘job’ binnen, waarin onder meer de volgende gegevens worden vermeld:- Aankomst- of vertrektijdstip van het vliegtuig (en bij een transferpassagier: vertrektijd van eventuele aansluitende vlucht)
- Plaats waar de passagier moet worden opgevangen (bijvoorbeeld een gate, een assistentiebalie (ASBA), een incheckbalie of een treinperron
- Aantal passagiers en assistentebehoefte van de passagiers (onder andere: hebben ze een rolstoel nodig, kunnen ze traplopen?)
- Plaats waar de passagier naartoe moet worden gebracht (bijvoorbeeld een gate, een business class lounge of de aankomsthal)
- Verzamelen van de benodigde hulpmiddelen
Op basis van de jobinformatie verzamelen de PA’s de vereiste hulpmiddelen, zoals een rolstoel, een elektrische minicar (caddy) of een speciale tilstoel (aisle chair) voor passagiers die niet door het gangpad van het vliegtuig kunnen lopen. Daarnaast zorgen zij dat ze ruim op tijd op de juiste locatie present zijn en bepalen ze de juiste route die ze met de passagier(s) gaan afleggen naar de wegbrenglocatie.
Opvangen en begeleiden van de passagier(s)
De passagiersassistent behoort met de benodigde hulpmiddelen op tijd klaar te staan op de aangegeven opvanglocatie. Bij een binnenkomende vlucht is dit meestal de betreffende gate, waar de passagiers aan het einde van de brug (of slurf) worden opgevangen.In veel gevallen zal de passagier zelf op de PA afkomen, maar in elk geval moet deze zich goed zichtbaar opstellen en eventuele hulpbehoevende reizigers proactief benaderen. Nadat de juiste passagiers zijn begroet, geïdentificeerd en geïnformeerd over de procedure, kan de PA op pad. Wanneer het om één enkele passagier gaat, wordt deze doorgaans in een rolstoel door de PA geduwd. Bij grotere jobs worden de elektrische minicars ingezet, waarop drie passagiers kunnen worden vervoerd. Naar gelang de hoeveelheid hulpbehoevende passagiers zijn meer collega’s aanwezig. Ook voor passagiers die intensievere hulp nodig hebben, worden extra PA’s ingezet. Vaak gaat het om mensen die niet zelfstandig uit hun stoel en door het gangpad kunnen komen en die dus in een aisle chair getild moeten worden.
Vertrekkende reizigers worden over het algemeen het vliegtuig in geholpen of, wanneer ze zelf in staat zijn door de brug te lopen, in een stoel bij de gate afgezet. Aankomende passagiers worden begeleid door de bagagehal naar de aankomsthal en eventueel nog verder richting de auto of trein. Wanneer alle passagiers op de juiste locatie zijn afgezet, meldt de PA zich via de pda vrij, zodat hij ingezet kan worden voor een nieuwe job.
Overige werkzaamheden
Behalve de 'standaard'-PA-taken, zijn er nog andere werkzaamheden in het kader van de passagiersbegeleiding:
Baliewerkzaamheden en planning
Er zijn ook passagiersassistenten die baliewerkzaamheden verrichten aan een assistentiebalie (ASBA) of wachtruimte (service centre). Hun taken zijn vooral het inschrijven van de passagiers, het controleren van hun reisdocumenten, het informeren over de procedure en het plannen van collega’s die hen komen ophalen en wegbrengen. Daarnaast houden ze in de gaten of de wachtende passagiers op tijd worden opgehaald door de collega’s.Voor het plannen van alle jobs en het monitoren van de afhandeling is een aparte afdeling: de planning. PA’s die bijvoorbeeld in tijdnood komen of die te maken krijgen met calamiteiten, kunnen contact opnemen met deze afdeling. Daarnaast verwerken zij de aanvragen van begeleiding van airlines en particulieren.
Chauffeurs en platform-medewerkers
Behalve de reguliere PA’s en de baliemedewerkers zijn er nog de passagiersassistenten die op het platform van de luchthaven actief zijn. Zij rijden in een speciaal busje met rolstoelvoorzieningen over het platform om passagiers op te halen op speciale overdrachtspunten en direct naar het vliegtuig te brengen (dus niet via de gate).Het gaat hier om reizigers die niet zelfstandig naar de gate kunnen, bijvoorbeeld omdat ze volledig afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel. Daarnaast zijn er vliegtuigen die vertrekken vanaf busgates, waar de reizigers in een reguliere bus naartoe worden gebracht. Veel passagiers met een assistentiebehoefte kunnen geen gebruikmaken van deze bussen vanwege de hoge instap en de drukte. Ook voor hen zijn er de platformteams, die bestaan uit een chauffeur en een platform-medewerker.
Waar werken passagiersassistenten?
Passagiersassistenten werken op een vliegveld. Op Schiphol wordt de begeleiding van PRM’s uitgevoerd door Axxicom Airport Caddy. Tijdens hun werk hebben de PA’s onder meer te maken met beveiligers, stewardessen, grondstewardessen, douanemedewerkers, medewerkers van de Koninklijke Marechausse (KMAR), vertegenwoordigers van airlines en eventueel met medisch personeel, conducteurs of taxichauffeurs.
Hoe word je passagiersassistent?
Om passagiersassistent te worden, is geen specifieke opleiding nodig. Via een interne training word je voorbereid om als airport caddy aan de slag te gaan. Wel heb je op de meeste luchthavens een luchthavenpas nodig, om toegang te kunnen krijgen tot de beveiligde gebieden. Voor het verkrijgen van deze pas is een Verklaring van Geen Bezwaar nodig (VGB) van de Koninklijke Marechaussee.