Medewerker orderadministratie
Wat is een medewerker orderadministratie?
Een medewerker orderadministratie is verantwoordelijk voor het verwerken van de orderstroom binnen een organisatie: van het invoeren en inplannen tot het factureren en archiveren van orders. Medewerkers orderadministratie maken offertes, versturen facturen en houden contact en overzicht over de orderstroom.
Wat doet een medewerker orderadministratie?
Een medewerker orderadministratie houdt zich bezig met het verwerken en afhandelen van orders. Wat precies onder het takenpakket van een medewerker orderadministratie valt, verschilt van bedrijf tot bedrijf. De ene keer zul je je meer richten op het invoeren en beheren van de voorraadplanning, de andere keer ligt je focus meer op administratieve werkzaamheden.
- Invoeren van orders in computersysteem
- Maken van offertes
- Verzamelen en uitpakken van inkomende goederen
- Klaarzetten van orders
- Versturen van facturen
- Beheren van de voorraad
- Onderhouden van telefonisch en mailcontact met klanten en/of leveranciers over de status van orders
- Afhandelen van eventuele problemen
- Bewaken van planningen
- Controleren van de orders
- Opstellen van werkinstructies
- Projectadministratie; op orde houden van dossiers
- Opstellen van handelscontracten en zorgdragen voor handelsdocumenten
- Regelen van transport
Waar werken medewerkers orderadministratie?
Medewerkers orderadministratie werken bij alle soorten bedrijven waar orders worden verwerkt. Je kunt aan de slag in verschillende branches en sectoren. Denk aan meubel- en interieurbedrijven, kledingketens, de groente- en fruitsector of de auto-industrie. Je kunt het werk als medewerker orderadministratie ook doen op uitzendbasis. Je bent dan in dienst van een uitzendbureau, maar werkt op locatie bij een bedrijf, meestal voor langere tijd.
Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, zul je op een afdeling samenwerken met bijvoorbeeld administratief medewerkers en medewerkers crediteurenadministratie. Ook krijg je als medewerker orderadministratie soms te maken met inkopers en verkopers. Als je in een klein bedrijf werkt, kan het zijn dat je de enige in het bedrijf bent die zich bezighoudt met administratie. Je schakelt dan direct met het management.
Hoe word je medewerker orderadministratie?
Voor de functie van medewerker orderadministratie wordt meestal een afgeronde mbo-opleiding op niveau 4 gevraagd, of in ieder geval mbo+-werk- en denkniveau. Een administratieve opleiding is handig, maar niet altijd noodzakelijk. Wil je een grotere, internationale organisatie aan de slag als medewerker orderadministratie, dan zul je al wat jaren werkervaring moeten hebben opgebouwd. Ook is een goede kennis van de Engelse taal dan onmisbaar.
Welke competenties heb je nodig als medewerker orderadministratie?
Als je graag medewerker orderadministratie wilt worden, is het handig als je de volgende eigenschappen in huis hebt:
- Je houdt van regelen en organiseren
- Je bent gestructureerd en planmatig
- Je hebt goede communicatieve vaardigheden
- Je kunt zelfstandig werken
- Je bent klantgericht
Wat is het salaris van een medewerker orderadministratie?
Het salaris van een medewerker orderadministratie ligt gemiddeld op een minimum van 1.800 euro per maand, maar dit kan verschillen per bedrijf en is ook afhankelijk van de grootte van de organisatie en de sector waarin je werkt. Je salaris kan oplopen tot ongeveer 2.800 euro.