Medewerker Groenvoorziening
Wat is een medewerker groenvoorziening?
Een medewerker groenvoorziening (ook wel medewerker groenonderhoud, groenmedewerker of groenvoorziener) is iemand die uitvoerende taken verricht bij de aanleg en het onderhoud van groen in de openbare ruimte. Hieronder vallen bijvoorbeeld parken, plantsoenen, grasvelden, recreatiegebieden, bermen en bomen langs de weg.
Wat doet een medewerker groenvoorziening?
Medewerkers groenvoorziening planten en onderhouden verschillende soorten van openbaar groen. Hun werkzaamheden zien er over het algemeen als volgt uit:
- Klaarmaken van het terrein voor aanlegwerkzaamheden
- Planten van groenvoorzieningen (bijvoorbeeld bomen, struiken, hagen en grasvelden)
- Plaatsen van bouwkundige elementen (zoals hekjes, muren en andere afscheidingen) en waterpartijen
- Onderhouden van groenelementen door middel van onder meer snoeien, maaien, zagen, harken en schoffelen (zo nodig met behulp van hulpmiddelen als bladblazers en bosmaaiers)
- Controleren van de kwaliteit van de bodem
- Bestrijden van ongedierte en ongewenste begroeiing
- Uitvoeren van voorkomende extra werkzaamheden als het herstellen van tegelwerk of het leeghalen van dakgoten
- Te woord staan van eventuele omstanders met vragen
- Verzorgd achterlaten van de werkomgeving
Waar werken medewerkers groenvoorziening?
Medewerkers groenvoorziening zijn vaak werkzaam bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf, een gemeentelijke plantsoenendienst of een andere overheidsinstelling (zoals een waterschap). Meestal werken ze in een team van meerdere collega’s, maar het kan ook voorkomen dat een medewerker groenvoorziening zelfstandig aan het werk is. Daarnaast kunnen ze tijdens het werk te maken krijgen met bijvoorbeeld (meewerkend) voormannen groenvoorziening, hoveniers, boomverzorgers, projectleiders groen, maaimachinisten, tractorchauffeurs en werkvoorbereiders.
Hoe word je medewerker groenvoorziening?
Om als medewerker groenvoorziening te kunnen werken, heb je niet altijd een specifieke opleiding nodig. Toch kan een diploma wel tot de functie-eisen behoren. Geschikte opleidingen zijn bijvoorbeeld:
- Vakbekwaam medewerker groenvoorzieningen (mbo 3)
- Medewerker agrarisch loonwerk (mbo 2)
- Medewerker buitenruimte (mbo 2)
- Medewerker groen en cultuurtechniek (mbo 2)
Vaak wordt van een medewerker groenvoorziening ook een CVA-certificaat gevraagd (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers). Daarnaast kan een rijbewijs en/of ervaring in het besturen van zit- of bosmaaiers nodig zijn.