Machinaal houtbewerker
Wat is een machinaal houtbewerker?
Een machinaal houtbewerker is iemand die hout en plaatmaterialen bewerkt om ze geschikt te maken voor bijvoorbeeld kozijnen, trappen, meubels en vloeren. Machinaal houtbewerkers gebruiken hiervoor verschillende houtbewerkingsmachines, waarmee ze het materialen schuren, zagen, en vormgeven. Maar steeds vaker gebeurt dit ook door een computergestuurde machine.
Wat doet een machinaal houtbewerker?
Een machinaal houtbewerker vervaardigt producten van hout, zoals meubels, kozijnen, deurposten, trappen, vloerdelen, hekwerken en vlonders. Maar ook wanden, vloeren en daken van houtskeletbouwwoningen.
Je maakt als houtbewerker tekeningen die je in de praktijk gaat uitwerken met een houtbewerkingsmachine. Maar steeds vaker gebeurt dit via de computer. In dat geval maak je met een softwareprogramma een 3D-ontwerp dat de computer uitvoert door de machine aan te sturen.
Onder het takenpakket van de machinaal houtbewerker kunnen de volgende werkzaamheden vallen:
- (3D-)tekeningen maken
- Werkzaamheden voorbereiden
- Controleren van de onderdelen
- Kwaliteit en kwantiteit bewaken
- Bedienen van houtbewerkingsmachines
- Schaven, afkorten en herzagen van hout
- Werken met Computerised Numerical Control-machines (CNC-machines)
- Onderhoud van machines
- Verspanen van hout
- Coaten en frezen van producten
- Verwerken en afhandelen van orders
- Bij meer ervaring: begeleiden van collega’s
Waar werken machinaal houtbewerkers?
Als machinaal houtbewerker kun je aan de slag bij meubelfabrikanten, houthandel- of timmerbedrijven, of bijvoorbeeld bij leveranciers van trappen en kozijnen. Ook bij bouwbedrijven zijn soms houtbewerkers in dienst. Je werkt veel op de werkplaats, maar ook achter de computer.
Waar je komt te werken, is afhankelijk van wat voor soort houten materialen je produceert. Timmer- , houthandel- en bouwbedrijven zijn gericht op het vervaardigen van onderdelen voor de bouw. Je stemt de producten af op de wensen van de klant en maakt ze op maat. Je produceert een grote hoeveelheid hout en plaatmaterialen per dag.
Als je bij een meubelfabrikant aan de slag gaat, maak je meubels en andere onderdelen voor de inrichting van woningen, winkels en kantoren.
Als machinaal houtbewerker voer je veel van je werk zelfstandig uit, vooral als het gaat om kleinere klussen. Bij grotere projecten werk je samen met een werkvoorbereider, die je aanstuurt en verantwoordelijk is voor de kwaliteit en veiligheid van het werk en de producten die je levert.
Hoe word je machinaal houtbewerker?
Om machinaal houtbewerker te worden, volg je de mbo-opleiding tot machinaal houtbewerker. Dit is een BOL/BBL-opleiding op niveau 2 of 3. De opleiding duurt twee of drie jaar en is heel praktijkgericht. Ongeveer tachtig procent van de opleiding ben je in de praktijk aan het werk bij een erkend leerbedrijf; de overige twintig procent volg je lessen op school.
Je leert in de eerste plaats zelf hout te bewerken met verschillende houtbewerkingsmachines, zoals boor- en schuurmachines, cirkel- en platenzagen en freesbanken. Daarnaast is er in de opleiding aandacht voor het bewerken van hout via en computer (CNC-machine). Hiervoor leer je 3D-tekeningen te maken en de computer zeer nauwkeurig in te stellen.
Welke competenties heb je nodig als machinaal houtbewerker?
Als je machinaal houtbewerker wilt worden, is het handig als je beschikt over de volgende competenties en eigenschappen:
- Je bent zeer nauwkeurig
- Je weet van aanpakken
- Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel
- Je bent zelfstandig
- Je hebt technisch inzicht
Wat is het salaris van een machinaal houtbewerker?
Beginnend machinaal houtbewerkers verdienen gemiddeld rond de 1.600 euro bruto. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan je salaris oplopen naar zo'n 2.500 euro.