Loods

Wat is een loods?

Een loods (ook wel registerloods) is een kenner van het lokale vaarwater die een kapitein bijstaat om veilig een haven in of uit te varen.

Wat doet een loods?

Loodsen komen aan boord van een schip via een loodsboot, loodstender of helikopter. Ze adviseren de kapitein of stuurman bij het binnenvaren of verlaten van de haven. Hiertoe zijn ze in staat vanwege hun kennis van ondiepe en gevaarlijke plekken in het specifieke gebied. Bovendien weten ze veel van getijden, stromingen en de procedures in de scheepvaart. Overigens blijft de kapitein altijd verantwoordelijk voor het schip.

Waar werken loodsen?

Het werk van loodsen in Nederland wordt aangestuurd door Loodswezen, een organisatie die bestaat uit twee disciplines: Nederlandse Loodswezen BV (NLBV) en de Nederlandse Loodsencorporatie (NLC). De registerloodsen – Nederland heeft er zo’n 460 – werken in een van de vier regio’s: Amsterdam-IJmond, Noord, Rotterdam-Rijnmond en Scheldemonden. Doordat de loodsen in één bepaalde regio werkzaam zijn, kennen ze de havens door en door. In hun werk worden de loodsen bijgestaan door zo’n 400 collega’s, onder wie ict-medewerkers, monteurs, scheepswerktuigkundigen, tenderkapiteins, koks, bedienden, stuurmannen, kapiteins, secretaresses, communicatiemedewerkers, inkopers en planners.

Hoe word je loods?

De opleiding tot loods duurt, afhankelijk van waar deze gevolgd wordt, elf tot dertien maanden en kent een strenge selectie. Om toegelaten te worden tot de opleiding tot registerloods heb je allereerst een vaarbevoegdheidsbewijs nodig als eerste stuurman, eerste maritiem officier of kapitein. Daarnaast is een MARCOM A-certificaat nodig voor de bediening van apparatuur en minimaal een hbo-diploma. Ook als officier bij de Koninklijke Marine kun je, met aanvullende zeewachtdiploma’s, worden toegelaten tot de opleiding. De opleiding tot registerloods wordt verzorgd door de Stichting Opleiding en Deskundigheidsbevordering Registerloodsen (STODEL) en de Nederlandse Loodsencorporatie. Deze laatste biedt ook opleidingen en trainingen aan voor na- en bijscholing.