Linux-engineer
Wat is een Linux-engineer?
Een Linux-engineer (of Linux-specialist) is een it-expert die zich heeft toegelegd op de implementatie, configuratie en het beheer van Linux-programma’s. Linux is een open source besturingssysteem, vergelijkbaar met Windows en MacOS. Een Linux-engineer heeft diepgaande kennis van en ervaring met Linux-systemen.
Wat doet een Linux-engineer?
Een Linux-engineer ontwerpt, bouwt, ontwikkelt en optimaliseert softwareoplossingen. Zoals de naam aangeeft, heeft hij of zij zich toegelegd op Linux-systemen.
Wat is Linux?
Linux is - net als Windows - een besturingssysteem voor computers en mobiele apparaten. Het is open source software, wat inhoudt dat het vrij te downloaden is en iedereen het kan aanpassen. Linux wordt gebruikt voor en op verschillende systemen, zoals servers en mobiele telefoons.
Voorbeelden van Linux-systemen zijn:
- RedHat (CentOS / Fedora)
- Debian / Ubuntu
Takenpakket Linux-engineer
Onder het takenpakket van een Linux-engineer vallen doorgaans de volgende werkzaamheden:
- Ontwerpen en bouwen van Linux-systemen
- Implementeren en onderhouden van Linux-systemen
- Configuratie van servers
- Opsporen, analyseren en oplossen van incidenten
- Ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten
- Schrijven van code en scripts
- Schakelen met andere It-specialisten
- Fungeren als vraagbaak op het gebied van Linux-systemen voor klanten of interne collega’s
- Inrichten van netwerkbeveiliging
- Migraties van Linux-omgevingen
- Draaien van storingsdiensten
- Bijhouden van documentatie rondom beveiliging en ontwikkeling
- Maken van backups
Andere technieken waar een Linux-engineer mee werkt, zijn onder andere:
- Netwerkdiensten DNS, TCP/Ip, VPN,
- Databases: MySQL, ElasticSearch
- Monitoring: Zabbix
- Programmeertalen: PHP, Python, Ruby, Shell scripting
- Control panels: cPanel, DirectAdmin
Waar werken Linux-engineers?
Linux-specialisten werken bij softwarebedrijven of op it-afdelingen van grote organisaties. Er zijn ook veel Linux-specialisten die op consultancy-, detacherings- of freelance basis werken en tijdelijk op projecten worden gezet bij verschillende opdrachtgevers. Een voorbeeld van een consultancybureau dat zich heeft gespecialiseerd in DevOps is Cloud Solutions.
Collega’s met wie een Linux-engineer te maken kan krijgen, zijn bijvoorbeeld delivery managers, netwerkspecialisten, testers en software architecten.
Hoe word je Linux-engineer?
Om Linux-engineer te worden, is het vooral belangrijk dat je veel kennis van en ervaring met Linux-besturingssystemen hebt. Die kun je in principe zelf opbouwen door zelfstudie en door zelf de benodigde Linux-certificaten te behalen.
Sommige Linux-specialisten hebben hiervoor wel een opleiding gevolgd in de richting van it. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Informatica (hbo of wo).
Vanwege de schaarste aan it-specialisten is je ervaring met en kennis van Linux-systemen vaak belangrijker dan een afgeronde opleiding.
Wat is het salaris van een Linux-engineer?
Het salaris van een Linux-engineer ligt gemiddeld tussen de 3.000 en 5.000 euro bruto per maand. Verder kun je rekenen op een goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een leaseauto.
Omdat de ontwikkelingen op Linux-gebied bij te benen, zul je ook een opleidingsbudget krijgen om de benodigde certificeringen te behalen