Informatiespecialist

Wat is een informatiespecialist?

Een informatiespecialist is iemand die zich richt op het ontsluiten, archiveren en verstrekken van informatie. Het is een vrij algemene benaming voor en een functie waarvan de werkzaamheden - net als het type informatie waarmee je werkt - zeer uiteenlopend kunnen zijn. De functie kan namelijk technisch/datagericht van aard zijn of juist een meer communicatieve invalshoek hebben.

Wat doet een informatiespecialist?

Een informatiespecialist ordent, verwerkt, beheert en verspreidt informatie uit (digitale) archieven en databases en maakt deze (online) toegankelijk voor een publiek. Soms is de informatiespecialist - als deze een it-achtergrond heeft - zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen en ontwerpen van informatiesystemen.

Onderstaand vind je een opsomming van de werkzaamheden die onder het takenpakket van een informatiespecialist kunnen vallen. Wat de precieze taken zijn, hangt sterk samen met de invulling van de functie.

  • Ontwikkelen, inrichten en beheren van informatie- en registratiesystemen
  • Oplossingen bieden voor in- en externe informatievraagstukken
  • Vertaling van data naar behapbare informatievoorziening
  • Leiden van projecten rondom informatievoorziening
  • Beschikbaar stellen van (digitale) informatie
  • Vragen over informatie beantwoorden richting publiek of collega’s
  • Doen van administratieve werkzaamheden
  • Beheren en beveiligen van collecties
  • Ordenen, selecteren en archiveren van informatie
  • Digitaliseren van fysieke informatiestromen
  • Bijhouden van en handelen naar privacywetgeving
  • Verbeteren van (digitale) dienstverlening
  • Maken van managementrapportages

De laatste jaren verschuift het accent steeds meer naar digitale informatievoorziening en -archivering. Er worden dan ook meer vacatures aangeboden voor informatiespecialisten in de IT-hoek.

Waar werken informatiepecialisten?

Informatiespecialisten werken vaak in dienst van (semi-)overheidsorganisaties, universiteiten, ziekenhuizen musea, nationale of gemeentelijke archieven of andere culturele instellingen. Dit zijn organisatie die grote archieven, collecties of informatiestromen hebben. Maar ook in het bedrijfsleven - waar steeds meer gewerkt wordt met data - kunnen informatiespecialisten werkzaam zijn.

Met wie je als informatiespecialist samenwerkt, is afhankelijk van de aard van de functie. Ben je een IT-gerichte informatiespecialist, dan kun je te maken krijgen met bijvoorbeeld dataspecialisten, developers, security engineers, site reliability engineers en netwerkspecialisten.

Zit je functie meer in de hoek van communicatie, dan werk je mogelijk samen met archivarissen, communicatieadviseurs, publieks- en persvoorlichters.

Hoe word je informatiespecialist?

Om een informatiespecialist te worden die zich toelegt op het ontwikkelen van systemen, moet je een opleiding of achtergrond hebben in ICT. Opleidingen die je bijvoorbeeld kunt volgen, zijn Informatica (hbo of wo) of Informatiedienstverlening en -management (hbo ict).

Wil je informatiespecialist die zich meer bezighoudt met het archiveren en verspreiden van informatie en het informeren van een publiek, dan is een relevante opleidingsrichting bijvoorbeeld Archivistiek of Digital Humanities.