Huidtherapeut
Wat is een huidtherapeut?
Een huidtherapeut is een paramedisch behandelaar die zich heeft toegelegd op het verbeteren van een huid met afwijkingen. Denk aan acne, littekens, overbeharing of pigmentvlekken. De huidtherapeut behandelt niet alleen dit soort aandoeningen, maar leert mensen er ook mee omgaan.
Het beroep van huidtherapeut is relatief nieuw en bestaat sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is voortgekomen uit een bundeling van kennis en kunde van plastisch chirurgen, dermatologen en schoonheidsspecialisten. Eigenlijk zit een huidtherapeut hiertussen in en opereert hij of zij op het snijvlak van deze drie specialismen.
Wat doet een huidtherapeut?
Een huidtherapeut richt zich op het genezen, herstellen of beperken van (schade als gevolg van) huidaandoeningen. Hiervoor gebruikt hij of zij cosmetische en paramedische technieken. Daarnaast helpt de huidtherapeut mensen om (zowel psychisch als lichamelijk) om te gaan met hun aandoening en en om (grotere) problemen te voorkomen. Onder andere door het geven van voorlichting en advies.
Aandoeningen waar een huidtherapie mee te maken krijgt zijn bijvoorbeeld:
- Acne
- Littekens
- Overbeharing
- Pigmentafwijkingen
- Oedeem (vochtophopingen in de huid)
- Vaatproblemen, zoals couperose
- (Brand)wonden
Het werk van de huidtherapeut is zowel medisch als cosmetisch van aard. Het richt zich dus op het oplossen of tegengaan van medische huidproblemen als op het mooier maken van de huid (denk aan verwijderen van overbeharing en vervagen van littekens).
Takenpakket van de huidtherapeut
Wat doe je concreet als huidtherapeut? De volgende behandelingen en taken vallen onder de verantwoordelijkheid van een huidtherapeut:
- Uitvoeren van chemische peelings
- Acnetherapie
- Behandelingen uitvoeren met licht- en lasertherapie
- Littekenmassage
- Camouflagebehandelingen
- Voeren van intake- en adviesgesprekken
- Diagnosticeren van type huidaandoening
- Adviseren en informeren van patiënten over de behandeling
- Opstellen van een behandelplan
- Voorlichting geven over omgang met de huid en het gebruik van huidverzorgingsproducten
- Inzicht geven in huidtypen en geven van bijbehorend zonpreventieadvies
- Patiënten leren omgaan met (de psychologische kant van) de huidaandoening
- Bijhouden van administratie
Waar werken huidtherapeuten?
Er zijn veel huidtherapeuten die voor zichzelf werken en een eigen praktijk starten. Ook kan je als huidtherapeut in dienst gaan van een kliniek die meerdere type behandelingen aanbiedt (een behandelcentrum), in een ziekenhuis of bij een schoonheidssalon of wellnesscenter.
Met wie je samenwerkt als huidtherapeut, is onder andere afhankelijk van de plek waar je komt te werken. Zo kun je in een schoonheidssalon te maken krijgen met schoonheidsspecialistes, nagelstylistes en wimperstylistes. In een behandelcentrum werk je samen met dermatologen, plastisch chirurgen of flebologen.
Voor ingewikkeldere huidaandoeningen kan een huidtherapeut een beroep doen of doorverwijzen naar een dermatoloog. Een behandeling bij de huidtherapeut kan vergoed worden door de zorgverzekeraar; hiervoor is een doorverwijzing nodig van een huisarts. Ook werken huidtherapeuten - afhankelijk van de aandoening - soms samen met oncologen.
Hoe word je huidtherapeut?
Om huidtherapeut te worden, volg je de hbo-opleiding Huidtherapie. Dit is een voltijdse, vierjarige opleiding waarin aandacht is voor de medische, psychologische en praktische kanten van het vak. Je gaat aan de slag met verschillende behandeltechnieken en leert het vak ook door stage te lopen in de praktijk.
Welke competenties heb je nodig als huidtherapeut?
Als huidtherapeut is het handig als je beschikt over de volgende competenties en eigenschappen:
- Je kunt je goed inleven in mensen en begrijpt wat voor impact huidaandoeningen kunnen hebben in iemands dagelijks leven.
- Je bent zorgzaam en vindt het leuk om andere mensen te helpen en te verzorgen.
- Je bent heel nauwkeurig en hebt een goede hand-oogcoördinatie.
- Communiceren gaat je gemakkelijk af; je kunt goed luisteren, de juiste vragen stellen en helder verwoorden wat de patiënt kan verwachten.
- Je vindt medische aandoeningen reuze interessant en schuwt ze niet.
Wat is het salaris van een huidtherapeut?
Het salaris van een huidtherapeut die ergens in loondienst is, ligt gemiddeld tussen de 2.000 en 3.400 euro bruto per maand. Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat en je eigen praktijk of kliniek hebt, kan je salaris hoger uitvallen. Je bepaalt dan je eigen uurtarief, dat gemiddeld uitkomt op ongeveer 65 euro.