Growth Hacker
Wat is een growth hacker?
Een growth hacker is een technisch onderlegde marketingspecialist die slimme, nieuwe manieren bedenkt om producten of diensten aan de man te brengen en zo de organisatie snel te laten groeien. Het beroep is relatief nieuw en hangt sterk samen met de opkomst van digitalisering en datagedrevenheid van organisaties. In de functie van growth hacker komen verschillende disciplines samen, waaronder IT, marketing en psychologie, zodat vanuit diverse disciplines naar de beste growth hacks (groeimethoden) kan worden gezocht.
Waar komt de term growth hacking vandaan?
De term growth hacking is bedacht in Silicon Valley door Sean Ellis in 2010, toen deze marketeer een opvolger voor zichzelf zocht. Hij wilde geen traditionele marketeer, maar iemand met verstand van zowel techniek, data en marketing om zo een snelle boost te kunnen geven aan een nieuwe start-up.
De grondgedachte achter growth hacking is snel en veel dingen testen en meten, in plaats van van tevoren marketingplannen bedenken en schrijven en ze daarna pas uitvoeren. Dit is mede gedwongen door de geringe beschikbaarheid van middelen die een start-up heeft. Daarvoor is het van belang dat er vanuit verschillende disciplines naar technieken gekeken wordt en dat maakt dat het onderscheid tussen die disciplines gedeeltelijk wegvalt.
Growth hacking hangt ook samen met scrum/agile, omdat in korte sprints gewerkt wordt aan het realiseren van marketingplannen. Op basis van wat wordt geleerd tijdens die korte sprints wordt het proces geoptimaliseerd en bijgestuurd.
Wat doet een growth hacker?
Een growth hacker heeft als doel een organisatie zo snel en zo efficiënt mogelijk te laten groeien via de inzet van kennis en technieken uit marketing, development, productmanagement en data-analyse. Hiervoor is de growth hacker betrokken bij verschillende onderdelen en processen binnen een organisatie. Van het bedenken en ontwikkelen van producten en diensten tot de uitrol en optimalisatie daarvan.
De growth hacker kan een IT’er zijn die een marketing- en datapet opzet, of bijvoorbeeld een marketeer die technisch onderlegd is.
Een growth hacker kan zich onder andere bezighouden met de volgende thema’s:
- Consumentengedrag
- Event Tracking
- Data-analyse (statistieken en analyses)
- User experience
- A/B-testing
- Conversieoptimalisatie
- Pricing
- SEO
- SEA/(Display)advertising
- Social media marketing
- E-commerce
Concreet kan het takenpakket van een growth hacker uit de volgende werkzaamheden bestaan:
- Testen van growth hack strategieën, technieken en tactieken via bijvoorbeeld A/B-tests
- In kaart brengen van de rendabiliteit van growth hack methoden
- Bedenken en uitrollen van (online en social media) campagnes
- Nadenken over de inzet van kanalen en media
- Coördineren/uitvoeren van usability tests
- Analyseren van data en aan de hand daarvan optimaliseren van je strategieën
- Bewaken van marketingbudgetten
- Projectmanagement: projecten van A tot Z leiden en bijsturen
- Inschakelen van de juiste collega’s op het juiste moment
- Zelf maken van landingspagina’s
- Inrichten en optimaliseren van customer journeys
Waar werken growth hackers?
Als growth hacker kun je komen te werken bij online (marketing)bureaus die werken in opdracht voor klanten. Ook bij bedrijven die op online diensten aanbieden (zoals een AirBnB, Facebook, Booking, Uber) zijn growth hackers in dienst. En veel start-ups werken met growth hackers omdat er geen budget is om in één keer verschillende professionals aan te nemen.
Omdat het een functie is die sterk in opkomst is, zijn er steeds meer (grotere) organisaties - los van of dat digitale dienstverleners zijn - die op zoek zijn growth hackers. Ook in het mkb is er een toenemend aantal vacatures voor growth hackers.
Vanwege het multidisciplinaire karakter van de functie werk je met veel mensen samen. Je hoeft namelijk niet altijd alles zelf te kunnen; veel van wat je bedenkt, besteed je uit aan collega’s, zoals developers, online marketeers, copywriters en UX designers. Ook kun je te maken krijgen met scrum masters en product owners.
Hoe word je growth hacker?
Er is (nog) geen opleiding tot growth hacker. Een growth hacker heeft doorgaans een opleiding in de marketing of juist een opleiding in de hoek van IT. Het is een functie waarvoor minimaal hbo-niveau nodig is. Ook mensen met een achtergrond in de toegepaste psychologie of bedrijfskunde komen voor de functie in aanmerking. Je moet meestal een aantal jaren ervaring met marketing hebben om aan de slag te gaan als growth hacker.
Als growth hacker is het nodig jezelf continu op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen, bijvoorbeeld door het volgen van verschillende (marketinggerelateerde) cursussen die specifiek gericht zijn op growth hacking, het bezoeken van beurzen en het volgen van influencers op dit gebied en vakinhoudelijke websites. De growth hacker moet immers continu op zoek naar nieuwe methoden en manieren om producten of diensten onder de aandacht te brengen.