Full stack developer
Wat is een full stack developer?
Een full stack developer is een programmeur die zowel front-end als back-end en soms ook devopswerkzaamheden verricht. Een full stack developer kan applicaties en features van A tot Z ontwikkelen. Het is een allrounder die een brede, maar doorgaans minder specialistische kennis heeft dan een back-end of front-end developer.
Wat doet een full stack develper?
Een full stack developer houdt zich bezig met de complete stack; van het ontwerpen en bouwen van webapplicaties en het design aan de front-end tot het testen, monitoren en loggen van de ontwikkelde software. De full stack developer heeft een brede kennis van tools, technieken en programmeertalen.
In een organisatie waar ook back-end en front-end developers werken, fungeert de full stacker als brug tussen de diverse disciplines. Hij of zij zorgt ervoor dat alle onderdelen van een webapplicatie goed op elkaar zijn aangesloten (het design, de front- end en back-end, het besturingssysteem en de server) en dat de samenwerking tussen de verschillende disciplines goed verloopt.
Onder het takenpakket van een full stack developer kunnen de volgende werkzaamheden vallen:
- Bouwen van databases
- Ontwerpen en ontwikkelen van API’s en microservices
- Uitrollen en implementeren van ontwikkelde software
- Automatiseren van infrastructuur
- Testen van software
- Databeveiliging
- Onderhouden en bouwen van koppelingen met externe partijen
- Reviewen van code van collega’s
- Doorontwikkelen van applicaties en tools
- Bijhouden van ontwikkelingen in je vakgebied en doorvertalen daarvan
Doordat de expertise van een full stack developer heel breed is, reikt die vaak maar tot een bepaalde hoogte en gaat die minder ver dan een programmeur die zich heeft toegelegd op back-end, front-end of devops. Omdat de ontwikkelingen op het gebied van technologie snel gaan, is het haast onmogelijk van elke laag van de stack het naadje van de kous te weten. Als full stack developer zul je dan ook niet aan grote, complexe softwareprojecten werken.
Technologieën en tools waar een full stack developer mee werkt
Een full stack developer kan werken met verschillende technologieën en tools. Voorbeelden hiervan zijn:
- Oracle
- Progres
- Git
- ASP MVC
- Web Api
- .Net core
- Nuget
- NodeJS
- Symfony
- Docker
- Linux
- Apache
- MySQL
Met welke technologieën en tools je werkt, verschilt van organisatie tot organisatie. Ook de programmeertalen waar je mee werkt kunnen verschillen. Voorbeelden hiervan zijn C#, PHP, Javascript en HTML5. Vaak wordt er verwacht dat je er als full stack developer meerdere beheerst.
Waar werken full stack developers?
Een full stack developer kan aan de slag gaan bij uiteenlopende organisaties en bedrijven waar it een belangrijke rol speelt. Grotere bedrijven en organisaties (zoals banken, gemeenten en ministeries) hebben vaak een eigen it-afdeling waar developers werken. Full stack developers kunnen daarnaast aan de slag bij webbureaus of softwarebedrijven die in opdracht van bedrijven en organisaties websites, apps en andere digitale tools ontwikkelen.
In it-bedrijven wordt vaak gewerkt met scrum- en agilemethodieken. Als full stack developer kom je dan ook vaak in aanraking met product owners en scrum masters. Afhankelijk van hoe de organisatie is ingericht, werk je verder samen met back-end developers, front-end developers, UX designers, software testers en online marketeers.
Hoe word je full stack developer?
Om full stack developer te worden, volg je een opleiding op ict-gebied. Voorbeelden van opleidingen die aansluiten, zijn:
- Informatica (hbo/wo)
- Technische Informatica (hbo/wo)
- Software engineering (hbo)
- System and network engineering (hbo)
- Communication en multimedia design (hbo)
Wil je aan de slag als full stack developer, dan is aantoonbare kennis van en ervaring met bepaalde systemen vaak belangrijker dan het hebben afgerond van een opleiding.
Wat is het salaris van een full stack developer?
Een full stack developer verdient gemiddeld tussen de 3.000 en 5.000 euro bruto per maand. Daarbij geldt uiteraard; hoe meer ervaring en kennis je opbouwt, hoe beter de arbeidsvoorwaarden.