Dierenarts
Wat is een dierenarts?
Een dierenarts is iemand die dieren onderzoekt en behandelt, in eerste instantie om de aard en ernst van ziekten en/of verwondingen vast te stellen en eventuele (ziekte)verschijnselen tegen te gaan. Ook de preventie van ziekten, het adviseren van diereneigenaren en het inspecteren van diervertrekken in bijvoorbeeld de veehouderij behoren tot de verantwoordelijkheden van dierenartsen. Er zijn dierenartsen die zich uitsluitend met gezelschapsdieren (bijvoorbeeld katten, honden en konijnen) bezighouden, terwijl er ook artsen zijn die zich specifiek richten op landbouwdieren (zoals koeien, paarden, schapen en varkens).
Binnen het vak van de dierengeneeskunde wordt wel onderscheid gemaakt tussen dierenartsen A, B en C, waarbij de letter staat voor het ervaringsniveau van een dierenarts (A= minst ervaren, C= het meest).
Wat doet een dierenarts?
Over het algemeen heeft een dierenarts de volgende taken:
Onderzoek en diagnose
Afnemen van anamnese als basis voor verder onderzoek
Uitvoeren van uitgebreider onderzoek (bijvoorbeeld röntgenonderzoek, biposie, sectie of microscopisch onderzoek)
Op professionele wijze zo veel mogelijk beperken van stress, angst en ongerustheid bij zowel dier als cliënt (de eigenaar van het dier)
Interpreteren van onderzoeksresultaten in onderlinge samenhang om te komen tot een diagnosestelling
Bespreken van de diagnose met de cliënt
Eventueel doorverwijzen naar (of voeren van overleg met) externe specialisten
Eventueel uitvoeren van bedrijfsbezoeken bij veehouderijen
Therapeutische interventies en diergeneeskundige handelingen
Bepalen van de optimale preventieve en/of therapeutische interventies voor de te behandelen dieren
Adviseren van de cliënt omtrent eventuele keuzes in de behandeling van het dier
Voorschrijven van medicijnen en adviseren omtrent het juiste gebruik hiervan
Verschaffen van advies aan de cliënt op het gebied van bijvoorbeeld voeding en leefstijl
Uitvoeren van diergeneeskundige handelingen (bijvoorbeeld gebitsbehandelingen, verlossingen, vaccinaties en intubaties)
Tijdens ingrepen bewaken van de conditie van het dier (en handelend optreden in geval van afwijkingen)
Indien noodzakelijk uitvoeren van euthanasiebehandeling (en op professionele wijze begeleiden van zowel dier als cliënt tijdens het gehele proces)
Verzorgen van ontslag van dieren na opname (inclusief de verstekking van advies omtrent eventuele controles of (vervolg)therapie)
Administratieve en overige werkzaamheden
Opstellen van onderzoeks-, behandelings-, overdrachts- en ontslagrapportages (en opnemen van deze rapportages in de administratie)
Registreren van de eigen werkzaamheden ten behoeve van de (financiële) administratie van de praktijk
Afhandelen van eventuele klachten van cliënten
Middels relevante (na)scholing, zelfstudie en professionele bijeenkomsten bijhouden van vakkennis en ontwikkelingen in het vakgebied
In samenwerking met collega’s opstellen van therapieprotocollen en -procedures
Opstellen en implementeren van beleidsplannen
Beheren van toegewezen budgetten en signaleren van (dreigende) knelpunten
Waar werken dierenartsen?
Dierenartsen kunnen werkzaam zijn in een eigen praktijk, of maken met meerdere dierenartsen deel uit van een dierenkliniek. Vaak behandelen dierenartsen in een dergelijke praktijk voornamelijk gezelschapsdieren als honden, katten, konijnen, hamsters, cavia’s en vogels. Daarnaast zijn er gespecialiseerde praktijken voor landbouwdieren, waar bijvoorbeeld paarden, koeien, schapen, kippen en varkens worden behandeld.
Behalve in een dierenkliniek of dierenartspraktijk kunnen dierenartsen werkzaam zijn bij onder meer grote veehouderijen, veevoederbedrijven, farmaceutische bedrijven en uiteenlopende landbouworganisaties. Ook de overheid heeft de nodige dierenartsen in dienst, voornamelijk in advies- en beleidsfuncties bij bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Als dierenarts heb je tijdens het uitoefenen van je functie voornamelijk te maken met paraveterinairs (dierenartsassistenten) en praktijkassistenten. Andere collega’s met wie je te maken kunt krijgen, zijn veehouders, fokkers, biologen, dierengedragstherapeuten, en medewerkers dierenambulance.
Hoe word je dierenarts?
De opleiding tot dierenarts is de universitaire studie Diergeneeskunde, die in Nederland alleen wordt aangeboden door de Universiteit Utrecht. Deze opleiding bestaat uit een algemene bachelor (drie jaar) en een specialistische master (eveneens drie jaar). Voor deze master kun je kiezen uit drie specialisaties:
- Geneeskunde van gezelschapsdieren
- Gezondheidszorg paard
- Gezondheidszorg landbouwhuisdieren en veterinaire volksgezondheid
Om toegelaten te worden tot de bachelor Diergeneeskunde dien je te beschikken over een vwo-diploma (profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek), een hbo-diploma in de sector Landbouw, Economie en Techniek of een volledig afgeronde opleiding aan University College Utrecht. De studie Diergeneeskunde is een numerus-fixusopleiding, wat inhoudt dat slechts een beperkt aantal studenten wordt toegelaten tot de opleiding.