Deurwaarder
Wat is een deurwaarder?
Een deurwaarder (ook wel gerechtsdeurwaarder) is een openbaar ambtenaar die in opdracht van een schuldeiser schulden int bij debiteuren. Zijn taken lijken op die van een incassomedewerker. Het belangrijkste verschil is dat deurwaarders meer wettelijke bevoegdheden hebben: zo kunnen zij bijvoorbeeld dagvaardingen uitbrengen en beslag leggen op iemands inkomen.
Wat doet een deurwaarder?
De voornaamste taak van de deurwaarder is het innen van schulden namens schuldeisers. In de praktijk zien zijn taken er vaak als volgt uit:
- Uitbrengen van dagvaardingen aan schuldenaren (een officiële oproep om voor het gerecht te verschijnen)
- Beslag leggen op het inkomen of de bezittingen van een debiteur
- Opstellen en betekenen (officieel overhandigen) van akten (bijvoorbeeld exploten of processen-verbaal bij een beslaglegging)
- Opleggen en uitvoeren (executeren) van woningontruimingen
- Uitvoeren van door de rechter opgelegde vonnissen en dwangbevelen
- Veiligstellen van roerende goederen in afwachting van een vonnis
- Organiseren van openbare verkopen of veilingen van roerende zaken (bijvoorbeeld auto’s)
- Versturen en afhandelen van incasso’s
- Verlenen van juridisch advies
- Bieden van juridische bijstand in kantonrecht-procedures
Waar werken deurwaarders?
Gerechtsdeurwaarders kunnen als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn, maar ook in dienst zijn van een deurwaarderskantoor, een incassobureau of een andere juridische dienstverlener. Iedere gerechtsdeurwaarder is door de Kroon benoemd, waardoor hij gemachtigd is om zogenaamde ambtshandelingen uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn het uitbrengen van dagvaardingen en het uitspreken van rechterlijke vonnissen.
Collega’s met wie je als deurwaarder in aanraking kunt komen, zijn bijvoorbeeld incassomedewerkers, advocaten, rechters, notarissen, bewindvoerders, accountmanagers bijzonder beheer en politieagenten.
Hoe word je deurwaarder?
Om als deurwaarder te kunnen werken, dien je de hbo-opleiding Kandidaat-gerechtsdeurwaarder te hebben afgerond. Deze bachelor opleiding, een variant van de opleiding hbo-rechten, wordt uitsluitend aangeboden door de Hogeschool Utrecht. De duur van de opleiding is vier jaar, waarvan het laatste jaar bestaat uit een fulltime stage als kandidaat-gerechtsdeurwaarder.
Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders
Alle gerechtsdeurwaarders en kandidaat-gerechtsdeurwaarders die in Nederland actief zijn, zijn automatisch aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Doelstelling van de KBvG is het bevorderen van de goede beroepsuitoefening en vakbekwaamheid van de deurwaarders in Nederland. Om dit te bereiken biedt de vereniging onder meer opleidingen aan en stelt het verordeningen op over de manier waarop gerechtsdeurwaarders hun vak dienen uit te oefenen. De KBvG bestaat uit een ledenraad, een algemene ledenvergadering, een bestuur (dat de algemene leiding heeft) en het Bureau (dat de dagelijkse leiding heeft).