Dermatoloog
Wat is een dermatoloog?
Een dermatoloog (ook wel huidarts) is een arts die is gespecialiseerd in aandoeningen aan de huid en de daaraan grenzende slijmvliezen. Het medisch specialisme van de dermatologie richt zich specifiek op de diagnostiek en behandeling van ziekten aan de huid en van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Voluit wordt het vakgebied dermatovenereologie genoemd (venereologie is de leer van seksueel overdraagbare aandoeningen).
De dermatologie als medisch specialisme kent verschillende deelgebieden. De voornaamste hiervan zijn:
- Dermato-oncologie
Dit deelgebied richt zich op de diagnostiek en behandeling van huidkanker.
- Flebologie
De flebologie omvat de diagnostiek en behandeling van spataderen, oedeem (overmatige vochtophoping) en andere huidaandoeningen als gevolg van het niet optimaal functioneren van de aderen
- Venereologie
Tot de venereologie behoren onder andere de seksueel overdraagbare aandoeningen gonorroe, syfilis, herpes, genitale wratten en chlamydia.
- Allergologie
Dit deelgebied omvat de diagnostiek en behandeling van huidziekten bij patiënten die overgevoelig zijn voor bepaalde materialen.
- Fotodermatologie
Tot de fotodermatologie behoort de behandeling van huidziekten die met behulp van fototherapie (lichtbehandeling) kunnen worden verbeterd en van huidaandoeningen die door zonlicht worden veroorzaakt of verergerd.
- Cosmetische dermatologie
De cosmetische dermatologie omvat behandelingen die plaatsvinden ter verfraaiing van de huid en de lichaamscontouren.
- Operatieve dermatologie / Dermatochirurgie
Dit deelgebied betreft de chirurgische behandeling van huidaandoeningen (waaronder huidtransplantaties).
- Proctologie
De proctologie richt zich op het behandelen van aambeien en andere aandoeningen aan het rectum, de anus en de dikke darm.
Wat doet een dermatoloog?
De werkzaamheden van een dermatoloog zijn over het algemeen de volgende:
- Diagnosticeren van patiënten door middel van gesprekken en lichamelijk onderzoek. Enkele veelgebruikte onderzoeksmethoden zijn:
- Doppler-onderzoek
Bij het Doppler-onderzoek worden de bloedvaten (en in het bijzonder de bloeddoorstroming hiervan) onderzocht met behulp van geluidsgolven. Deze methode wordt vooral toegepast bij patiënten met spataderen of een zogeheten open been (ulcus crucis). - Duplex-onderzoek
Een Duplex-onderzoek is een combinatie van Doppler-onderzoek en echografie. Hierbij wordt middels beeld- en geluidssignalen de kwaliteit van de (slag)aderen onderzocht. - Stansbiopt
Bij een stansbiopt wordt een stuk huid weggenomen met behulp van een kleine boor, waarna het onder de microscoop kan worden bestudeerd. - Kaliloogpreparaat
Hierbij worden middels microscopisch onderzoek schimmels opgespoord in huidschilfers. - Plakproeven
Bij plakproeven worden met plakkertjes materialen op de rug aangebracht, zodat kan worden onderzocht of er een allergie bestaat voor een van de materialen.
- Doppler-onderzoek
- Opstellen van een behandelplan voor individuele patiënten
- Verstrekken van voorlichting en advies aan patiënten
- Voorschrijven van medicijnen (bijvoorbeeld lotions, crèmes, zalven, tabletten of capsules)
- Verrichten van ingrepen, bijvoorbeeld:
- Huidtransplantatie
- Elektrocoagulatie (wegbranden van bijvoorbeeld wratten)
- Cryotherapie (bevriezen van wratten of andere aandoeningen met behulp van vloeibare stikstof)
- Lichttherapie
- Excisie (wegsnijden van een huidafwijking)
- Curretage (uitlepelen) / excochleatie (wegkrabben) met behulp van een curette (scherpe lepel)
- Onderhouden van contacten met onder meer huisartsen, internisten en chirurgen
Waar werken dermatologen?
Dermatologen werken over het algemeen bij ziekenhuizen of bij (privé)klinieken voor cosmetische dermatologie. Ook zijn er veel dermatologen die een eigen praktijk hebben. Collega’s met wie een dermatoloog te maken heeft, zijn bijvoorbeeld huisartsen, internisten en (plastisch) chirurgen.
Hoe word je dermatoloog?
Om te kunnen werken als dermatoloog, dien je allereerst de universitaire opleiding geneeskunde te volgen. Na afdronding van deze zesjarige studie kun je solliciteren naar een opleidingsplaats op de dermatologieafdeling van een academisch ziekenhuis. Als arts in opleiding tot specialist (aios) word je in vijf jaar opgeleid tot dermatoloog, waarbij je direct al in de praktijk aan het werk gaat.
NVDV
De NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) is de beroepsvereniging van dermatologen in Nederland. Doelstelling van deze vereniging is het bevorderen van de studie van de huiziekten. Naast het behartigen van de belangen van Nederlandse dermatologen, houdt de vereniging zich bezig met het verspreiden van de kennis over huidaandoeningen, onder meer door middel van het uitgeven van informerende folders en andere publicaties.