Data analist
Wat is een data analist?
Een data analist is iemand die binnen een bedrijf of instelling data (gegevens) verwerkt tot informatie. Er is een wezenlijk verschil tussen data en informatie. We hebben het over data als het gaat om een grote stroom gegevens die nog niet door mensen geïnterpreteerd of begrepen kan worden. Daarvoor moeten deze gegevens eerst worden verwerkt tot informatie. Op het moment dat gegevens of data door mensen geïnterpreteerd en dus begrepen kunnen worden, spreekt men van informatie. Gegevens worden pas als informatie gezien als ze enige betekenis of nieuwswaarde hebben voor de ontvanger.
Wat doet een data analist?
Data analisten houden zich bezig met het verzamelen en controleren van gegevens om deze te verwerken tot informatie. Deze informatie wordt vervolgens geanalyseerd en omgezet in kennis. De verkregen kennis kan weer door het bedrijf in de besluitvorming worden gebruikt om de juiste keuzes te maken en een strategie te bepalen.
Meestal hoort ook het analyseren van de uit data verkregen informatie bij de werkzaamheden van de data analist. De datagegevens die worden verwerkt door een data analist kunnen zowel van binnen het bedrijf afkomstig zijn (bijvoorbeeld financiële gegevens) of daarbuiten (bijvoorbeeld data uit externe onderzoeken).
De specifieke werkzaamheden van data analisten hangen nogal af van hun werkveld. In algemene zin kunnen zij de volgende taken hebben:
- Verzamelen en ordenen van relevante data
- Controleren van data op correctheid
- Initiëren, vormgeven en voorbereiden van onderzoeken
- Verrichten van kwantitatief en kwalitatief onderzoek
- Ontwikkelen van datamodellen
- Opstellen van rapportages, al dan niet met aanbevelingen
- Uitbrengen van advies aan het management
Waar werken data analisten?
Aangezien vrijwel alle ondernemingen en instellingen in meer of mindere mate te maken hebben met een stroom gegevens die tot bruikbare informatie moet worden verwerkt, is het werkveld van data analisten zeer divers. Ze werken bijvoorbeeld bij ICT-bedrijven, verzekeringsmaatschappijen, banken, woningbouworganisaties, overheidsinstellingen of in de levensmiddelenindustrie.
Collega’s met wie data analisten veel te maken hebben, zijn onder andere managers, beleidsmedewerkers, business intelligence consultants, webanalisten, marketeers, data scientists, database marketeers en marketing managers.
Hoe word je data analist?
Om data analist te worden is een afgeronde opleiding op het gebied van wiskunde, economie of econometrie vereist. Voorbeelden van relevante opleidingen zijn:
- Economie (hbo, wo)
- Bedrijfskunde (hbo, wo)
- Wiskunde (hbo, wo)
- Informatica (hbo, wo)
- Econometrie (wo)
Verder moet je als data analist beschikken over kennis van relevante statistische analysemethodes en goed om kunnen gaan met computerprogramma’s zoals Microsoft Excel, SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), SAS (Statistical Analysis System), Qlikview en Tableau. Ook kennis van SQL (Structured Query Language) is vaak van belang, net als goed ontwikkelde analytische vaardigheden.