Community Manager
Wat is een community manager?
Een community manager is iemand die verantwoordelijk is voor het onderhouden van de social mediakanalen van een bedrijf of organisatie en het bepalen van een strategie hiervoor. De community manager moet ervoor zorgen dat de organisatie in contact blijft met een positief beeld neerzet of behoudt bij de ‘community’.
Met een community wordt in dit verband gedoeld op een ‘online gemeenschap’. Dat is eigenlijk iedereen die via social mediakanalen op de een of andere manier in contact komt met je bedrijf of organisatie.
Wat doet een community manager?
Een community manager richt zich op het beheren van social media platforms (zoals Facebook, Instagram en Linkedin) en het creëren van een online community (volgers) met wie je actief in contact treedt. Een community manager is de verbindende schakel tussen het bedrijf en de community en speelt adequaat in op reacties, vragen en opmerkingen op de social mediaplatforms. Ook verspreidt de community manager proactief content om de interactie aan te gaan met de community.
De taken van een community manager op een rij:
- Creëren van content voor social media
- Webcare: afhandelen van vragen en opmerkingen die via social media gesteld worden
- Sturen op interactie met de community
- Bijhouden van veelgestelde vragen
- Opstellen van richtlijnen voor het gebruik van social media
- Ontwikkelen van beleid op het gebied van social media
- Doorvertalen van vragen en opmerkingen naar acties om de klantervaring te verbeteren en schakelt hiervoor met afdelingen binnen het bedrijfs, zoals de klantenservice en development
- Monitoren van feedback en reviews
- Bijhouden van nieuws en andere relevante social mediakanalen
Doel van het werk van een community manager is om een merk of sterker te maken en om binding te creëren met de doelgroep(en).
Waar werken community managers?
Als community manager kun je in dienst zijn van een bedrijf of organisatie zelf. Je werkt dan vaak op een communicatieafdeling en schakelt met productmanagers, brandmanagers en/of marketeers. Ook kun je te maken krijgen met redacteuren en video editors en met collega’s die zich meer richten op de technische kant, zoals product owners en developers.
Ook zijn er marketing/communicatiebureaus die in opdracht van bedrijven community management uitvoeren. Het kan dan zijn dat je als community manager werk doet voor verschillende bedrijven tegelijk. Werken op onregelmatige tijden kan ook horen bij de functie van community manager.
Hoe word je community manager?
Er is geen specifieke opleiding voor community manager. Doorgaans heeft een community manager hbo-werk- en denkniveau en een opleiding in de richting van communicatie. Gevraagd wordt vaak om mensen die actief zijn op social media en op die manier ervaring op hebben gedaan met het gebruik van die platforms.
Wel kun je diverse trainingen volgen op het gebied van communitymanagement. Die zijn gericht op het opzetten en uitbouwen van een community, het verkrijgen en betrekken van communityleden. Ook leer je hoe de inzet van social media kan bijdragen aan het behalen van je bedrijfsdoelstellingen.
Welke competenties heb je nodig als community manager?
Als community manager komt het goed van pas als je de volgende eigenschappen en competenties hebt:
- Je weet goed te reageren op klachten en negatieve opmerkingen kunt ze diplomatiek oplossen.
- Je bent uiterst sterk in communicatie en in de Nederlandse taal.
- Je ademt social media en weet hoe je doelgroepen ze gebruikt.
- Je blijft kalm en laat je niet zo snel gek maken.
- Je kunt je goed inleven in mensen en tegelijkertijd de belangen van het bedrijf/merk in het oog houden.