Chauffeur

Wat is een chauffeur?

Een chauffeur is iemand die een (motor)voertuig bestuurt. De term wordt voornamelijk gebruikt voor het aanduiden van (beroepsmatige) bestuurders van wegvoertuigen. De benaming chauffeur is vroeger hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Franse woord chauffer, dat 'verhitten' betekent. Destijds werden zelfbewegende voertuigen aangedreven door stoomkracht en de chauffeur moest de druk en temperatuur in de stoomketel hooghouden door regelmatig brandstof toe te voegen.

Wat doet een chauffeur?

Een chauffeur heeft ten doel om personen, vee, producten, grondstoffen en/of andere goederen van A naar B te vervoeren op een zo veilig, snel en efficiënt mogelijke manier. De specifieke taken die chauffeurs hebben, hangen sterk af van het soort bestuurder dat ze zijn (bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur of heftruckchauffeur).

Soorten chauffeurs

Chauffeurs kunnen zich hebben gespecialiseerd in een bepaald type (werk)voertuig (bijvoorbeeld taxi-, bus-, bakwagen-, vrachtwagen- en heftruckchauffeur), grootte van het voertuig (bijvoorbeeld lichte-, middel-, zware- en lange motorrijtuigen), type vervoer/transport (onder andere personenvervoer, goederenvervoer, geconditioneerd vervoer, sierteeltvervoer, (pluim)veetransport en transport van gevaarlijke stoffen), tot geografisch bereik (onder andere streekvervoer, landelijk vervoer en internationaal transport).

Wet- en regelgeving

Om een voertuig beroepsmatig te mogen besturen zijn tientallen wetten en regels, nationaal én internationaal van kracht. Onderwerpen kunnen hierbij uiteenlopen van arbeidsomstandigheden tot verpakkingsmateriaal. De Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ziet hierop toe en de verschillende certificaten en/of rijbewijzen kunnen worden gehaald bij het het CBR en het CCV.

Chauffeurs die met verlengde vrachtwagens willen rijden, hebben hiervoor een LZV-certificaat nodig (Lange en Zware Voertuigen). Om toegelaten te kunnen worden tot deze opleiding heb je in elk geval een rijbewijs C of E nodig.

Chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren, hebben een ADR-certificaat nodig. Dit is een Europees getuigschrift, waarin ADR staat voor ‘Accord européen relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route’.

Waar werken chauffeurs?

Chauffeurs kunnen, afhankelijk van hun discipline, werken bij bijvoorbeeld logistieke bedrijven, vervoersbedrijven, groothandels, technische bedrijven of de meest uiteenlopende handelsondernemingen. Tot de collega’s met wie ze te maken hebben, kunnen onder meer logistiek medewerkers, planners, inkopers en magazijnmedewerkers behoren. 

Hoe word je chauffeur?

Om chauffeur te worden, kun je een van de volgende opleidingen volgen:

  • Chauffeur Goederenvervoer (mbo)
  • Chauffeur Personenvervoer (mbo)
  • CCV-Directiechauffeur

De mbo-opleidingen zijn zogenaamde BBL-opleidingen (BeroepsBegeleidende Leerweg), wat inhoudt dat een groot deel van het traject uit het opdoen van praktijkervaring bestaat.

De opleiding tot directiechauffeur wordt verzorgd door de CCV (ContactCommissie Vakbekwaamheid), een onderdeel van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het certificaat dat je hiermee behaalt is erkend door DEKRA, Europees toezichthouder op het gebied van motorvoertuigen.

Soorten rijbewijzen

Chauffeurs hebben in alle gevallen een rijbewijs nodig. Welk rijbewijs dat precies is, hangt af van het type voertuig dat ze besturen.

Rijbewijs B
Het rijbewijs B is geldig voor alle motorvoertuigen op vier wielen met een maximaal toegestane massa van 3500 kilo, ingericht op het vervoer van maximaal 9 personen, inclusief de bestuurder.

Rijbewijs C
Het rijbewijs C bestaat uit twee categorieën: C en C1. Het normale C-rijbewijs is geldig voor vrachtwagens die zwaarder zijn dan 7500 kilo. De categorie C1 geldt voor lichte vrachtwagens en campers, met een gewicht tussen de 3500 en 7500 kilo.

Rijbewijs CE
Ook hier zijn twee categorieën te onderscheiden: CE en C1E. Een CE-rijbewijs is geldig voor samenstellen van voertuigen die bestaan uit een voertuig uit de categorie C met een aanhangwagen (van maximaal 750 kilo). C1E geldt voor voertuigen uit de C1-categorie met een aanhanger, eveneens van maximaal 750 kilo.

Rijbewijs D
Dit rijbewijs is geldig voor motorvoertuigen gericht op het vervoer van meer dan 8 personen (de bestuurder niet meegerekend), eventueel met aanhanger. Het rijbewijs D1 is geldig voor het vervoer van meer dan acht, maar minder dan zestien personen.

Rijbewijs DE
Het DE-rijbewijs is geldig voor voertuigen uit de categorie D met een aanhangwagen. Een D1E-rijbewijs geeft recht op het besturen van voertuigen uit de categorie D1 met een aanhangwagen.