Cardiovasculair laborant
Wat is een cardiovasculair laborant?
Een cardiovasculair laborant (ook wel hartfunctielaborant) is een laborant op de cardiologie-afdeling van een ziekenhuis, die zich bezighoudt met assistentie en onderzoek op het gebied van hart- en vaatziekten. De term cardiovasculair is een combinatie van cardiologie (hartgeneeskunde) en vasculaire geneeskunde (de wetenschap die zich bezighoudt met het functioneren van de bloedvaten).
Wat doet een cardiovasculair laborant?
Cardiovasculair laboranten assisteren cardiologen en arts-assistenten bij de behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten. Vaak worden patiënten met acute pijn op de borst met een ambulance binnengebracht, soms betreft het doorverwezen patiënten die bijvoorbeeld gedotterd moeten worden.
Onder hart- en vaatziekten worden de volgende aandoeningen verstaan:
- Hartinfarct
- Hartfalen
- Hartritmestoornissen
- Herseninfarct
- Angina pectoris (vernauwing van de kransslagader)
- TIA (transient ischaemic attack)
- Aneurysma aortae (verwijding van de aorta)
- Perifeer arterieel vaatlijden
Cardiovasculair laboranten assisteren onder andere bij de volgende medische handelingen:
- Hartkatheterisaties
Bij een hartkatheterisatie (ook wel coronair angiografie) wordt een buigzaam slangetje ingebracht, over het algemeen via de lies, om onderzoek te doen naar eventuele vernauwingen in de kransslagader, de pompfunctie van het hart, de werking van de hartkleppen of het eventueel optreden van hartritmestoornissen.
- Dotteren (percutane coronaire interventie)
Bij een dotterbehandeling worden vernauwingen in de kransslagaders opgeheven door middel van kleine ballonnetjes die worden ingebracht en opgeblazen. Meestal wordt ook een stent (een metalen veertje) ingebracht, die zorgt dat de aderen niet terugveren in de oude stand.
- Hartklepimplantaties
Een implantatie van een hartklep gebeurt vaak middels een openhartoperatie, maar kan ook plaatsvinden met behulp van een katheter via de lies (dit noemt men een percutane hartklepimplantatie).
- ECG
Een ECG (ElektroCardioGram) is een onderzoek middels een hartfilmpje, waarbij het hartiritme gecontroleerd wordt.
- Holteranalyse (24 of 48-uurs ECG)
Bij een holteranalyse wordt het hartritme 24 of 48 uur lang geregistreerd met behulp van een zogeheten holterkastje.
Behalve het assisteren bij de genoemde behandelingen, heeft een cardiovasculair laborant over het algemeen de volgende taken:
- Begeleiden van patiënten voor, tijdens en na het onderzoek
- Geven van voorlichting aan de patiënt
- Verrichten van administratieve handelingen
- Bijhouden van het elektronisch patiëntendossier
- Gebruiksklaar maken van instrumenten, apparatuut en onderzoeksruimte
- Voeren van overleg met onder andere cardioloog en arts-assistent
Waar werken cardiovasculair laboranten?
Als cardiovasculair laborant ben je werkzaam in een algemeen ziekenhuis of een universitair medisch centrum, doorgaans op de hartfunctieafdeling, de polikliniek cardiologie of de hartkatherisatieafdeling. Je werkt vooral samen met cardiologen, elektrofysiologen, thorax-chirurgen, verpleegkundig specialisten en arts-assistenten.
Hoe word je cardiovasculair laborant?
Om cardiovasculair laborant te worden, kun je de hbo-opleiding Hartfunctielaborant volgen, een duale opleiding waarbij je deels werkzaam bent in een ziekenhuis. Tijdens deze opleiding kun je je specialiseren in de volgende richtingen:
- Holteranalyse
- Echocardiografie
- Hartkatheterisatie
- Cardio-implantaten
Verder biedt De Stichting Beroepsopleiding Hartfunctielaborant (SBHFL) specialistische opleidingen en trainingen aan, ook voor zij-instromers.