Cardioloog
Wat is een cardioloog?
Een cardioloog is een medisch specialist in de cardiologie, de tak van de geneeskunde die zich richt op de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. Patiënten die door de cardioloog worden behandeld, lijden bijvoorbaald aan:
- Aneurysma aortae (verwijding van de aorta)
- Angina pectoris (vernauwing van de kransslagader)
- Afwijking aan de hartklep
- Atherosclerose (slagaderziekte)
- Hartfalen
- Hartinfarct
- Hartritmestoornissen
- Hartspierziekten
- Perifeer arterieel vaatlijden
- TIA (transient ischaemic attack)
Binnen het vakgebied van de cardiologie bestaan de volgende specialismen:
- Beeldvorming
Binnen dit deelgebied wordt de hartfunctie in beeld gebracht, bijvoorbeeld door middel van echocardiografie, ECG- (elektrocardiogram), CT- (computertomografie) of MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging).
- Interventiecardiologie
Dit specialisme houdt zich bezig met interventies in het hart, waarvan de bekendste de percutane coronaire interventie is (beter bekend als ‘dotteren’).
- Kindercardiologie
Kindercardiologen houden zich bezig met het onderzoeken van het hart van kinderen, bijvoorbeeld op hartruis, hartritmestoornissen of (al dan niet aangeboren) hartafwijkingen.
- Moleculaire cardiologie
De moleculaire cardiologie stelt zich als doel moleculair-biologische technieken toepasbaar te maken voor het onderzoek, de preventie en de behandeling van hart- en vaatziekten.
- Ritmecardiologie
Het specialisme van de ritmecardiologie richt zich specifiek op hartritmestoornissen.
- Algemene cardiologie
De meeste cardiologen zijn, behalve binnen een bepaald specialisme, ook als algemeen cardioloog actief.
Wat doet een cardioloog?
Cardiologen hebben over het algemeen de volgende taken:
- Verrichten van hart- en vaatonderzoek bij patiënten door middel van onder meer echocardiografie, bloeddrukmetingen, hartkatheterisatie en ECG-, CT- of MRI-scans
- Opstellen van een behandel- en medicatieplan (in overleg met overige medisch specialisten)
- Voorlichten en adviseren van patiënten omtrent de behandeling en eventuele aanpassingen aan de leefstijl
- Uitvoeren van kleinere ingrepen, bijvoorbeeld dotteren of katheter-ablatie (het uitschakelen van het weefsel dat een hartritmestoornis veroorzaakt)
- Doorverwijzen van patiënten naar de cardiothoracaal chirurg (ook wel thoraxchirurg) voor grotere ingrepen
- Ondersteunen van de cardiothoracaal chirurg bij de voorbereiding van operaties (bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een bypass)
- In uitzonderlijke gevallen voorbereiden van harttransplantaties
Zoals uit bovenstaande taakomschrijving duidelijk wordt, verricht een cardioloog alleen kleinere ingrepen. De hartoperaties worden verricht door een cardiothoracaal chirurg (ook wel thoraxchirurg).
Waar werken cardiologen?
Cardiologen werken op de polikliniek, eerste hulp, operatiekamer of afdeling cardiologie van ziekenhuizen. Tijdens hun werk hebben zij vooral te maken met cardiovasculair laboranten, verpleegkundigen, thorax-chirurgen, internisten, anesthesiologen en physician assistants.
Hoe word je cardioloog?
Om cardioloog te worden, dien je eerst de universitaire opleiding geneeskunde te volgen. Deze studie duurt zes jaar en leidt op tot basisarts. Vervolgens kun je solliciteren naar een opleidingsplaats op de afdeling cardiologie van een ziekenhuis: je gaat dan aan de slag als aios (arts in opleiding tot specialist). De opleiding tot cardioloog duurt wederom zes jaar, waarvan twee jaar interne geneeskunde en vier jaar cardiologie.
Tijdens de opleiding tot cardioloog houd je je onder andere bezig met de volgende onderwerpen:
- Cardiovasculaire farmacotherapie
- Cardioversie / Defibrillatie
- Diagnostiek, preventie en behandeling van onder meer atherosclerose, ritme- en geleidingsstoornissen en perifere vaatziekten
- Elektrocardiografie
- Inspannings-elektrocardiografie
- Pacemakertherapie
- Reanimatie
- Röntgenonderzoek (specifiek voor de thorax (borstkas))