Business Developer
Wat is een business developer?
Een business developer (ook wel business development manager) is iemand die binnen een bedrijf de afzetmarkt uitbreidt voor het product en/of de dienst waarin het bedrijf gespecialiseerd is. Hiermee valt de business developer onder het vakgebied sales.
Wat doet een business developer?
De business developer is verantwoordelijk voor het uitbouwen van de huidige afzetmarkt en het aanboren van eventuele nieuwe afzetmarkten waaraan het bedrijf haar goederen en/of diensten levert. De business developer houdt trends en ontwikkelingen op de markt nauwlettend in de gaten om zodoende nieuwe kansen te identificeren en hierop strategisch in te spelen. Om het uitbreiden van de business concreet te bewerkstelligen, hebben business developers direct contact met bestaande afnemers, zakelijke relaties en potentiële nieuwe klanten (ook wel ‘leads’ genoemd). Onder de verantwoordelijkheid van de business developer vallen vaak de volgende werkzaamheden:
- Identificeren van nieuwe kansen en afzetmarkten
- Spotten van markttrends (en vertalen hiervan naar nieuwe proposities)
- Uitbreiden van de salesactiviteiten op klantniveau en/of regionaal niveau
- Uitwerken van nieuwe proposities
- Opstellen van strategie om nieuwe markten te benaderen
- Ontwikkelen van concrete salesplannen voor de beoogde afzetmarkt(en)
- Genereren van nieuwe leads (potentiële afnemers)
- Demonstreren van het te leveren product of de te verlenen dienst
- Opvolgen van leads die door middel van marketingactiviteiten zijn gegenereerd
- Onderhouden en uitbreiden van het klantportfolio
- Omzetten van standaardproducten en -diensten naar een op de klant afgestemde oplossing
- Organiseren en leiden van sales meetings
Waar werken business developers?
Een business developer kan binnen elk type bedrijf werkzaam zijn dat een product of dienst levert binnen de commerciële sector, waarbij de bedrijfsstrategie gericht is op groei en/of innovatie van de huidige bedrijfsvoering. Dit kan zowel een klein bedrijf zijn als een grote, gevestigde onderneming. Ook deze grote bedrijven moeten blijven innoveren door middel van nieuwe proposities, afzetmarkten en verdienmodellen, waarbij de business developer een cruciale rol speelt.
Business developers hebben doorgaans vooral te maken met salespersoneel als accountmanagers, trade marketeers, vertegenwoordigers, salesmanagers en commercieel directeurs, maar ook met projectmanagers, productmanagers, productontwikkelaars en product owners.
Hoe word je business developer?
Er is geen specifieke opleiding waarmee de titel business developer behaald kan worden: ervaring binnen het vakgebied sales is de belangrijkste vereiste. In de praktijk komt het vaak voor dat iemand vanuit een sales-gerelateerde carrière doorstroomt naar de functie van business developer.
Om meer vakbekwaamheid te verkrijgen binnen het specifieke vakgebied business development, bieden verschillende instituten cursussen en masterclasses aan:
- Implementing Open Innovation (Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit)
- Masterclass Business Development (NCOI)
- Business Development & Innovatie (Utrecht Business School)
- Innovatie en Business Development (AOG School of Management)
Afhankelijk van de sector waarin de business developer werkzaam is, kan specifieke (technische) kennis vereist zijn met betrekking tot het product waarvoor hij werkzaam is.