Bronbemaler
Wat is een bronbemaler?
Een bronbemaler is iemand die bemalingsfilters en pompen plaatst en verschillende typen bemalingen installeert en zo sleuven en bouwputten droog maakt. Op die manier wordt de grondwaterstand verlaagd. Dit is nodig voor ter voorbereiding op bijvoorbeeld graafwerkzaamheden, het leggen van kabels en leidingen en bodemsanering.
Wat doet een bronbemaler?
Een bronbemaler doet voorbereidend werk voor werkzaamheden die in de grond moeten worden gedaan en waarvoor het nodig is de grondwaterstand aan te passen. Via het plaatsen van filters en pompen en de installatie van bemalingen onttrekt de bronbemaler water aan bijvoorbeeld bouwputten en sleuven, zodat ze klaar worden gemaakt voor bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden of de aanleg van gas- of warmteleidingen, riool of spoor.
Een bronbemaler houdt zich concreet bezig met de volgende taken:
- Inrichten van de bemalingslocatie
- Plaatsen van filters en pompen, bronnen en aggregaten
- Installeren van vacuum- en zwaartekrachtbemalingen
- Installeren van (retour)bemalingen voor bodem- en grondwatersanering
- Verwijderen en reinigen van bemalingssystemen
- Onderhoud van bemalingsinstallaties en pompsystemen
- Leggen van drainageleidingen
- Aanleggen van buizen
- Ondersteunen bij boorwerkzaamheden
- Afstemmen van de werkzaamheden met andere betrokkenen
Als bronbemaler ben je altijd buiten aan het werk, ongeacht de weersomstandigheden. Het werk kan dan ook fysiek zwaar zijn; je hebt er dus wel een goede conditie voor nodig.
Waar werken bronbemalers?
Bronbemalers werken voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerp en de realisatie van bronbemalingen, watermanagement en/of grondboringen. Ook word je soms ingezet op projecten via een uitzendbureau dat zich heeft toegelegd op de werving en selectie van technisch personeel.
Als bronbemaler werk je veel in teamverband, met collega-bronbemalers. Je houdt je bezig met kleinere en grotere projecten in binnen- en soms buitenland. Je kunt daarnaast in aanraking komen met planners, grondwerkers, opzichters en uitvoerders.
In sommige gevallen combineer je de functie van bronbemaler met die van boormeester. Je verricht dan ook grondboringen met diverse machines, die je leert bedienen in de praktijk. Als je je alleen richt op bronbemalingen, zul je vaak wel samenwerken met een boormeester.
Hoe word je bronbemaler?
Er is geen specifieke opleiding om bronbemaler te worden. Het minimale werk- en denkniveau om in de functie aan de slag te gaan, is doorgaans lbo. Maar afhankelijk van de functie en je verantwoordelijkheden kan om een afgeronde (technische) mbo-opleiding gevraagd worden. Je leert in de praktijk hoe je te werk gaat met bemalingsinstallaties en hoe je filters en pompen plaatst.
Om je te verdiepen en specialiseren in het vak, kun je diverse bedrijfscursussen volgen, waaronder (Assistent) Bronbemaler. Verder is voor het werk van de bronbemaler een VCA-certificaat vereist. Dit kun je vaak ook in de praktijk behalen.
Welke competenties heb je nodig als bronbemaler?
Zie jij het beroep van bronbemaler wel zitten of wil je weten of het bij je past? De volgende eigenschappen en competenties kun je goed gebruiken als bronbemaler:
- Je hebt een goede conditie en kunt fysiek werk aan
- Je houdt van werken in de buitenlucht
- Je bent een pietje precies
- Je hebt oog voor kwaliteit
- Je bent een aanpakker