Bewegingsagoog
Wat is een bewegingsagoog?
Een bewegingsagoog is iemand die zich bezighoudt met het organiseren, ontwikkelen en aanbieden van een sport- en bewegingsaanbod voor mensen met een beperking op lichamelijk, sociaal, emotioneel of cognitief gebied. De begeleiding is gericht op het activeren en optimaliseren van het bewegingsgedrag en de bewegingsvaardigheid. Het kan hierbij gaan om individuele begeleiding of groepstherapie.
Met het aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten levert de bewegingsagoog een bijdrage aan de sociale, psychische en/of lichamelijke ontwikkeling van cliënten. De activiteiten die worden aangeboden kunnen bestaan uit specifieke sporten, spelvormen, recreatieve bezigheden of dagelijkse bewegingsvormen als fietsen en lopen.
Wat doet een bewegingsagoog?
De taken van bewegingsagogen zien er over het algemeen als volgt uit:
- Voeren van intakegesprekken met cliënten
- Afnemen van tests en verrichten van observaties
- Rapporteren aan en overleggen met een multidisciplinair team
- Opstellen van een behandel- of begeleidingsplan (in overleg met de rest van het het multidisciplinaire team)
- Vastleggen van doelstellingen en gerichte bewegingsagogische activiteiten in een bewegingsagogisch plan
- Voorbereiden en aanbieden van de bewegingsagogische activiteiten (bijvoorbeeld zwem-, fitness- en zaalsportoefeningen)
- Adviseren van cliënten over optimale uitvoering van sport- en bewegingsactiviteiten en over een actieve leefstijl
- Organiseren, coördineren en evalueren van projecten op het gebied van sport en beweging (bijvoorbeeld sportdagen of toernooien)
- Verrichten van administratieve werkzaamheden (bijvoorbeeld het bijhouden van dossiers)
- Eventueel doorverwijzen van cliënten naar relevante specialisten of organisaties (bijvoorbeeld fysiotherapeuten, ergotherapeuten of artsen)
- Bijdragen aan de ontwikkeling van processen en protocollen op het gebied van sport en beweging binnen de organisatie
Waar werken bewegingsagogen?
Bewegingsagogen zijn vaak werkzaam bij revalidatiecentra, ziekenhuizen, psychiatrische behandelcentra, gehandicapteninstellingen en gevangenissen. Daarnaast zijn er bewegingsagogen met een eigen praktijk. Meestal werken ze evenwel samen in multidisciplinaire teams; collega’s met wie ze te maken hebben zijn (naast andere bewegingsagogen) bijvoorbeeld psychomotorisch therapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten, revalidatieartsen en neurologen.
Hoe word je bewegingsagoog?
Om als bewegingsagoog te kunnen werken, dien je over een diploma in de bewegingsagogie en/of psychomotorische therapie te beschikken. Relevante opleidingen zijn bijvoorbeeld:
- Bewegingsagoog / Sport-en bewegingscoördinator (mbo 4, BOL-opleiding)
- Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie (hbo)
De mbo-opleiding wordt onder meer aangeboden door de CIOS-vestigingen (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders):
- Arnhem
- Goes-Breda
- Haarlem
- Heerenveen-Leeuwarden
- Sittard-Venlo
De hbo-opleiding Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie wordt aangeboden door de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle.