Asbestinspecteur
Wat is een asbestinspecteur?
Een asbestinspecteur (ook wel laborant buitendienst asbest) is iemand die een bouwwerk controleert op de aanwezigheid van asbest. Voor het verwijderen van eventueel aanwezig asbest is de asbestverwijderaar verantwoordelijk en niet de –inspecteur.
Klik hier voor uitleg over wat asbest is.
Wat doet een asbestinspecteur?
Asbestinspecteurs gaan na of er asbest aanwezig is in een bepaald gebouw. Bij deze controles wordt onderscheid gemaakt tussen type A- en type B-inventarisaties. Type A vormt een inspectie waarbij de omvang en het risico van het asbestmateriaal worden onderzocht. Type B behelst een aanvullend onderzoek waarbij met name aandacht wordt besteed aan niet-zichtbare asbestdelen bij sloop, vooral in de constructie en fundering van een gebouw.
De taken van asbestinspecteurs zien er in de meeste gevallen als volgt uit:
- Uitvoeren van asbestanalyses conform NEN2990 en NEN2991 (de wettelijke asbestnormen)
- Nemen van monsters van asbestverdachte materialen
- Fixeren van plekken waar een monster is genomen, bijvoorbeeld met spuitlijm
- Uitvoeren van kalibraties en luchtmetingen
- Ordenen en schoonhouden van materialen (punttang, monsterzakjes, schoonmaakdoeken, masker, stofzuiger, tape, handschoenen)
- Uitvoeren van licht- en microscooponderzoek
- Opstellen van risicobeoordelingen en urgentiebepalingen
- Begeleiden van asbestsaneringen
- Adviseren van de leidinggevende of opdrachtgever omtrent de aanpak van asbest
- Rapporteren van de bevindingen aan leiddingevende of opdrachtgever
- Voorbereiden van de asbestsanering in samenwerking met de asbestverwijderaar
Waar werken asbestinspecteurs?
Asbestinspecteurs werken doorgaans voor ingenieursbureaus, aannemersbedrijven, milieutechnisch adviesbureaus, laboratoria of gespecialiseerde asbestverwijderingsbedrijven. Ze werken vooral samen met asbestverwijderaars, ingenieurs, consultants en beleidsmedewerkers.
Hoe word je asbestinspecteur?
Er is geen gerichte studie tot asbestinspecteur. Veel asbesinspecteurs hebben een laboratoriumopleiding gevolgd op mbo- of hbo-niveau (HLO: Hoger LaboratoriumOnderwijs; MLO: Middelbaar LaboratoriumOnderwijs). Ook zijn er veel asbestinspecteurs met een achtergrond in de bouwkunde of civiele techniek, vaak aangevuld met scholing op het gebied van asbestonderzoek.
Een certificaat op het gebied van asbestinspectie is vaak een vereiste om te kunnen werken als asbestinspecteur. De meest relevante certificaten zijn Deskundig Toezichthouder Asbestsloop (DTA) en Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA). Vaak vraagt men ook een VCA-certificaat (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers).