Anios
Wat is een anios?
Een anios is een arts niet in opleiding tot specialist. Een anios heeft de opleiding geneeskunde voltooid en is minimaal basisarts, maar heeft zich nog niet verder gespecialiseerd in een bepaalde richting, zoals cardiologie, chirurgie of dermatologie. Een anios kan werken binnen alle disciplines van de geneeskunde. Net als een aios (arts in opleiding tot specialist) is een anios een arts-assistent.
Wat doet een anios?
Een anios werkt altijd ondersteunend aan een medisch specialist (de arts die al een specialistische opleiding heeft afgerond). In veel disciplines is de arts-assistent niet in opleiding tot specialist vaak de behandelend arts en het aanspreekpunt voor patiënten en hun naasten met medisch-inhoudelijke vragen. De anios verricht zelf lichtere ingrepen; zijn die te complex, dan voert de medisch specialist zelf de behandeling uit. De medisch specialist is de supervisor van de anios en is uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de zorg.
Wat een anios precies doet, is afhankelijk van de plek en afdeling waar hij of zij werkzaam is. Zo heeft een anios die op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis werkt bijvoorbeeld hele andere taken als een anios psychiatrie die bij een ggz-instelling aan de slag gaat.
Toch zijn er wel een aantal algemene taken te benoemen die onder de verantwoordelijkheid van een anios vallen. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Anamneses afnemen: (intake)gesprekken voeren
- Doen van (lichamelijk) onderzoek
- Diagnoses stellen
- Slechtnieuwsgesprekken voeren
- Organiseren en coördineren van de behandeling
- Verstrekken van medische informatie aan patiënten
- Contact met familie van de patiënt onderhouden
- Visites lopen (of rijden, bij ambulante zorg)
- Rapporteren aan en overleggen met de medisch specialist, verpleegkundigen en anderen die betrokken zijn bij de behandeling
- Medische gegevens invoeren en bijhouden in het patiëntendossier
Waar werken aniossen?
De meeste aniossen werken in een ziekenhuis. Op elke afdeling binnen een ziekenhuis kunnen aniossen werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan gynaecologie, anesthesie, radiologie, urologie of oncologie. Maar er zijn ook aniossen die in zelfstandige organisaties werken, zoals verpleeghuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz), cosmetische klinieken en verzekeringsmaatschappijen.
Als anios werk je samen met een groot aantal andere disciplines binnen de zorg, onder wie huisartsen, verpleegkundigen, artsen en operatieassistenten. Uiteraard is het ook weer afhankelijk van het vakgebied waarin je werkt met wie je (het meest) te maken krijgt.
Hoe word je anios?
Om anios te worden, volg je de universitaire opleiding geneeskunde. Bij afronding daarvan word je basisarts. Wanneer je bent afgestudeerd en basisarts bent, ga je doorgaans eerst een tijdje aan de slag als anios. Werken als assistent niet in opleiding tot specialist biedt je de kans om je te oriënteren op verschillende specialismen en om ervaring op te doen in een bepaald vakgebied. Daarmee vergroot je ook de kansen op een opleidingsplek, want die zijn in sommige disciplines schaars.