Ambulancechauffeur
Wat is een ambulancechauffeur?
Een ambulancechauffeur is iemand die in de ambulance zorgt voor veilig, efficiënt, en effectief vervoer van patiënten en collega’s, zowel bij spoedeisende als niet-spoedeisende (planbare) hulpverlening. Daarnaast zorgt de ambulancechauffeur voor assistentie van de verpleegkundigen bij medische handelingen en waar nodig voor algemene ondersteunig van de hulpverlening.
Ambulances worden ingezet voor drie soorten ambulancezorg:
Spoedvervoer
Van spoedvervoer is sprake wanneer ambulances worden ingezet bij noodsituaties, bijvoorbeeld bij ernstige ongevallen of acute medische problemen. In de regel is een ambulance bij acuut levensgevaar binnen 15 minuten na de melding ter plaatse (bijvoorbeeld in geval van een hartstilstand). Bij minder acute situaties (bijvoorbeeld een gebroken been) is de ambulance binnen 30 minuten per plaatse.
Rapid Responser
De Rapid Responser is een ambulance in de vorm van een personenauto, die volledig is uitgerust om spoedeisende hulp te verlenen. Hierdoor kunnen patiënten in bepaalde situaties nog sneller geholpen worden. Het belangrijkste verschil met de standaardambulance is dat met de Rapid Responser geen patiënten kunnen worden vervoerd.
Besteld vervoer
Van besteld vervoer is sprake wanneer patiënten op afspraak worden vervoerd van bijvoorbeeld het ene ziekenhuis naar het andere, of van een verpleeghuis naar het ziekenhuis.
Wat doet een ambulancechauffeur?
Over het algemeen hebben ambulancechauffeurs de volgende taken:
- Besturen van de ambulance in spoedeisende en niet-spoedeisende situaties, met inachtneming van wettelijke bepalingen en voorschriften
- Onderhouden van (radio)contact met onder meer meldkamer, politie, brandweer, huisartsen en medewerkers van de spoedeisende hulp in het ziekenhuis
- Assisteren van ambulanceverpleegkundigen bij de medische taken ter plaatse
- Informeren van relaties van patiënten, EHBO’ers en overige bemanning
- Signaleren, melden en/of verhelpen van defecten en storingen
- Alert zijn op risico’s voor hulpverleners en patiënten tijdens de hulpverlening
- Schoonhouden van het exterieur van de ambulance
- Verlenen van medische ondersteuning bij ongevallen en calamiteiten
Waar werken ambulancechauffeurs?
Ambulancechauffeurs zijn werkzaam bij een Regionale Ambulancevoorziening (RAV). Nederland is verdeeld in 25 RAV-regio’s, waaronder RAV Hollands Midden, RAV Brabant Midden West, RAV Fryslån, RAV Rotterdam-Rijnmond, RAV Twente en RAV Haaglanden. Als ambulancechauffeur heb je tijdens je werk vooral te maken met ambulanceverpleegkundigen, EHBO’ers, politieagenten, brandweermensen, centralisten meldkamer en huisartsen.
Hoe word je ambulancechauffeur?
De opleiding tot ambulancechauffeur is een interne opleiding van zeven maanden, die je kunt volgen bij een ambulancedienst. Deze opleiding wordt uitgevoerd door de Academie voor Ambulancezorg. Als vooropleiding voldoet in de meeste gevallen een MBO-niveau 3-opleiding, bij voorkeur in de gezondheidszorg. Daarnaast dien je te beschikken over een rijbewijs B en C1 en maakt een rijvaardigheidstest meestal deel uit van het selectietraject. Ook een EHBO-diploma (bij voorkeur met reanimatiediploma) is vereist.