Aanbestedingsadviseur

Wat is een aanbestedingsadviseur?

Een aanbestedingsadviseur of inkoopadviseur is iemand die (strategisch) advies levert op het gebied van aanbestedingen. Hierbij kan het gaan om de levering van diensten, goederen of bouwkundige werken. De aanbestedingsadviseur bekleedt een informerende en adviserende functie binnen een aanbestedings- of tenderteam.

Voor meer informatie over wat een aanbesteding precies inhoudt, zie de functie van tendermanager.

Wat doet een aanbestedingsadviseur?

Aanbestedingdadviseurs houden zich onder meer bezig met de volgende zaken:

  • Opstellen en toetsen van aanbestedingsdocumenten, bijvoorbeeld een model K-verklaring (verklaring van rechtmatige inschrijving) en de aanbestedingsplanning
  • Voeren van overleg met opdrachtgevers, opdrachtnemers, projectteams, tendermanagers en inkoopteams
  • Adviseren omtrent wensen, eisen, gunnings- en beoordelingscriteria, budgettering, inkoopstrategie en andere zaken op zowel technisch, juridisch als procedureel gebied
  • Bieden van administratieve en operationele ondersteuning aan een tendermanager of projectleider
  • Opstellen van nota’s van inlichting betreffende aanbestedingstechnische zaken
  • Inventariseren en analyseren van alle mogelijke verbeteringen wat betreft kwaliteit en kostenefficiëntie
  • Bijdragen aan de opstelling van risicoanalyses, in samenwerking met een jurist of controller
  • Bewaken van deadlines en monitoren van de projectplanning
  • Bijwonen van (pre-)bid meetings
  • Eventueel uitvoeren van (kwaliteits)audits

Waar werken aanbestedingsadviseurs?

Aanbestedingsadviseurs kunnen werken voor uiteenlopende bedrijven of overheidsinstanties op het gebied van dienstverlening of productie. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld bouwbedrijven, gemeentelijke of provinciale overheden en consultancy-organisaties. Daarnaast kan men als aanbestedingsadviseur zelfstandig werkzaam zijn in de vorm van onafhankelijk adviseur. Bij de uitvoering van hun werkzaamheden komen aanbestedingsadviseurs, afhankelijk van de richting waarin ze werkzaam zijn, in aanraking met bijvoorbeeld tendermanagers, inkopers, projectmanagers, bouwkundig ingenieurs, aannemers, architecten, juristen, controllers en facility managers.

Hoe word je aanbestedingsadviseur?

Er is geen studie die specifiek opleidt tot aanbestedingsadviseur. Vaak wordt van aanbestedingsadviseurs een hbo- of wo-diploma gevraagd in de discipline waarin de organisatie opereert (bijvoorbeeld Bouwkunde of Small Business & Retail Management). NEVI, de branchevereniging op het gebied van inkoop en supply management, biedt relevante cursussen en trainingen voor aanbestedings- en inkoopprofessionals. Veelal is een diploma NEVI I of II een vereiste om als aanbestedingsadviseur te kunnen werken.