Sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek

Yes, je mag op sollicitatiegesprek komen. Dat betekent dat je een stuk dichter in de buurt bent van een nieuwe baan. Je hebt in ieder geval een goede indruk gemaakt met je sollicitatiebrief en cv en al een aantal concurrenten achter je gelaten. Nu is het tijd voor de volgende stap. Hoe zorg je ervoor dat je die baan in de wacht sleept tijdens je sollicitatiegesprek(ken)?

Sollicitatieproces

Hoe het sollicitatieproces er precies uitziet, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Je zult hoe dan ook één sollicitatiegesprek hebben, maar soms komen er meerdere gespreksrondes aan te pas en spreek je met meerdere mensen binnen het bedrijf of de organisatie. Voor functies waarvoor geen opleiding of niet zoveel ervaring vereist is, volstaat één gesprek meestal. Solliciteer je voor zwaardere functies of bij een heel groot bedrijf, dan zul je verschillende rondes doorlopen.

Eerste sollicitatiegesprek

Het eerste gesprek is meteen het belangrijkste gesprek. Je gesprekspartner maakt aan de hand hiervan een eerste inschatting of jij en het bedrijf en de functie bij elkaar passen. En andersom geldt hetzelfde: het eerste gesprek geeft ook jou de mogelijkheid om te kijken of jij het ziet zitten. Want hoe leuk het bedrijf en de functie je ook lijken, er moet wel een klik zijn. Dat is meteen een geruststellende gedachte. Zie het eerste gesprek als een soort intake , waarin je beiden aftast of er een match is.

De voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Een goed begin is het halve werk. Ook als je op sollicitatiegesprek gaat. Met een degelijke voorbereiding kun je in ieder geval niet voor verrassingen komen te staan. Lees je nog eens extra in over het bedrijf of de organisatie, bekijk wie je gesprekspartner is en pak je sollicitatiebrief er nog eens bij. Bedenk ook alvast wat je kan antwoorden op sollicitatievragen die je kunt verwachten . Weten wat je van tevoren nog meer kunt doen om je sollicitatiegesprek te laten slagen? Lees meer over:

* Je sollicitatiegesprek voorbereiden
* Wat trek je aan naar je sollicitatiegesprek?
* Wat neem je mee naar je sollicitatiegesprek?

Tijdens het sollicitatiegesprek

Als je je gesprek tot in de puntjes hebt voorbereid, heb je in feite geen reden om je druk te maken. Probeer dan ook onbevangen je gesprek in te gaan en jezelf niet te veel druk op te leggen. Er is wel een aantal dingen dat je kunt doen om het gesprek naar je hand te zetten. Er zijn namelijk veel onderzoeken gedaan naar manieren om een sollicitatiegesprek positief te beïnvloeden. Wat zijn die tricks? En wat kun je beter niet doen in een sollicitatiegesprek?

Lees meer:

* Sollicitatiegesprek: tips om een goede indruk achter te laten
* Sollicitatiegesprek: do’s en don’ts
* Welke vragen kun je stellen tijdens je sollicitatiegesprek?

Na afloop van je sollicitatiegesprek
Na afloop van je eerste sollicitatiegesprek laat je gesprekspartner je doorgaans weten wat de verdere procedure is en binnen wat voor termijn je een reactie kunt verwachten. Is de termijn verstreken? Aarzel dan niet om een belletje te plegen om te vragen wat de stand van zaken is. Krijg je slecht nieuws? Jammer! Vraag altijd na wat de reden is van de afwijzing en te kijken of je daar wat mee kunt doen in het volgende gesprek. Probeer je er niet door uit het veld te laten slaan.

Tweede sollicitatiegesprek
Ben je door naar het tweede gesprek? Mooi nieuws. Je bent nu nog een stapje dichter bij die baan. Was het eerste gesprek vooral een kennismaking met jou als persoon en jouw capaciteiten, in het tweede gesprek zul je doorgaans wat meer doorgeprikt of getest worden op jouw geschiktheid voor de functie. Soms gebeurt dit in de vorm van een case of assessment.

Het kan zijn dat je het tweede sollicitatiegesprek met iemand anders hebt dan de eerste keer. Bijvoorbeeld een mogelijke directe collega die inhoudelijk meer betrokken is bij de functie. Bereid je er in dat geval op voor dat je mogelijk deels dezelfde vragen krijgt als in het eerste gesprek.

Bedenk zelf ook weer een aantal vragen. Omdat het een tweede gesprek is, kun je die wat meer toespitsen op de inhoud en de indeling van je werk. Wat gaat er allemaal precies onder jouw verantwoordelijkheid vallen? Hoe verdeel je je tijd? Met wie zul je vooral gaan samenwerken en hoe is de taakverdeling?

Aangenomen?
In veel gevallen zul je na de tweede ronde horen of je wel of niet wordt aangenomen voor de job. Soms is er nog een derde ronde nodig voor de werkgever om tot een beslissing te komen. Dit geldt doorgaans voor de wat zwaardere functies binnen grotere bedrijven of organisaties. Krijg je de baan aangeboden? Gefeliciteerd! Nu is het alleen nog een kwestie van overeenstemming bereiken over je salaris en arbeidsvoorwaarden . Lees meer over hoe je de onderhandelingen hierover kunt aanpakken .

Lees meer: